Μαιευτική

Τι συμβαίνει με το μωρό μετά τη γέννα;

  • Και ναι λοιπόν όλα πήγαν καλά και γεννήθηκε το μωρό, η μαμά χαίρεται ο γυναικολόγος και η μαία επίσης και συνεχίζουν τη δουλειά τους. Μα τι γίνεται όμως με το παιδί; Ποιος ασχολείται μαζί του;
  • Περίπου 97% των νεογνών είναι τη στιγμή της γέννησης τους υγιή και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη περεταίρω φροντίδα. Παρόλα αυτά στη μοντέρνα ιατρική δεν παίζουμε με τις πιθανότητες και για αυτό έχουμε πάντα ένα άτομο που θα ασχοληθεί με το νεογνό, τον ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ.
  • Μόλις το παιδί γεννηθεί πρέπει να του εξασφαλίσουμε ζεστό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε ότι βγαίνει μέσα από τη μήτρα που έχει θερμοκρασία περίπου 37 βαθμούς. Έτσι θα το βάλει για αρχή ο παιδίατρος στο ειδικό εξεταστικό κρεβατάκι του που είναι ζεστό. Και εκεί θα κάνει τις απαραίτητες βασικές εξετάσεις.
  • Πρώτα απ’ όλα θα κοιτάξει να του δώσει το APGAR Score. Τι είναι αυτό; Ο παιδίατρος εξετάζει στο 1ο,5ο, 10ο λεπτό τους καρδιακούς παλμούς, τις αναπνοές, τα αντανακλαστικά, το μυϊκό τόνο και το χρώμα του δέρματος. Δίνει την ανάλογη βαθμολογία και όσο πιο πολλοί πόντοι τόσο πιο καλά είναι το μωρό. To score αυτό το βρήκε η πρωτοπόρος αναισθησιολόγος Virginia Apgar to 1952.
  • Μετά θα ακολουθήσει η πρώτη εξέταση ( U1). Εκεί ο συνάδελφος κοιτάει τις αναπνευστικές οδούς, το στήθος, το θώρακα, την κοιλιά, τα άκρα, τα γεννητικά όργανα και το δέρμα. Κάνει αυτό που λέμε μια αδρή πρώτη εξέταση για να δει πως είναι όλα καλά. Και αν είναι πάει το μωρό στη μαμά ή στο παιδιατρικό αν αυτή δε μπορεί.
  • Μόλις τελειώσει η γέννα και η γυναίκα είναι fit, τότε θα της το δώσουν να θηλάσει είτε πλήρως είτε σε μεικτή σίτιση. Καλό είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να θηλάσουν παρά τις αρχικές δυσκολίες. Το μητρικό γάλα είναι ότι καλύτερο για το βρέφος.
  • 2-3 Μέρες μετά τη γέννα θα εκτελεστεί μια δεύτερη εξέταση ( U2), η οποία είναι πιο λεπτομερής και περιλαμβάνει τον έλεγχο διαλογής για συγγενείς νόσους όπως η φαινυλκετονουρία και ο κρετινισμός που αν βρεθούν εγκαίρως μπορούν να θεραπευτούν χωρίς να αφήσουν συμπτώματα. Εκτελείται επίσης τεστ ακοής. Εάν όλα είναι ΟΚ, τότε μητέρα και βρέφος παίρνουν εξιτήριο και πάνε σπίτι.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts