Πρόκειται για μια ιστορία με πολλές λεπτές ισορροπίες…
- Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία σχέση με ηθικολογία και αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης πάνω σ’ ένα θέμα που έχει προκαλέσει διαφωνίες και πόλωση μεταξύ των ανθρώπων.
- Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα γι’ αυτήν την ιατρική πράξη όπως π.χ. έκτρωση, άμβλωση, διακοπή κύησης, τερματισμός εγκυμοσύνης κ.α. Στην ουσία όμως όλα τους σημαίνουν το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή για τον ένα ή τον άλλο λόγο η εγκυμοσύνη οφείλει να σταματήσει εκούσια.
- Οι ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν στη διακοπή της κύησης ποικίλλουν. Μπορεί να έχουμε μια ανεπιθύμητη από την πλευρά της γυναίκας εγκυμοσύνη, μπορεί να έχει διαπιστωθεί κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία στο έμβρυο ( π.χ. σύνδρομο Down) ή μπορεί η συνέχιση της εγκυμοσύνης να είναι για τη γυναίκα επικίνδυνη ( π.χ. λόγω βαριάς καρδιοπάθειας).
- Στη διακοπή της κύησης υπάρχει ένα cut-off όριο στις 12 έως 13 εβδομάδες. Εάν η γυναίκα δεν τις έχει υπερβεί τότε τεχνικά είναι πιο εύκολο να γίνει, είτε χειρουργικά είτε φαρμακευτικά ( βλ. επόμενη παράγραφο). Μετά από αυτό το χρονικό όριο επειδή το έμβρυο έχει κάπως μεγαλώσει, τότε πρέπει η γυναίκα «να το γεννήσει» και μετά να ακολουθήσει ή όχι μια απόξεση.
- Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι είτε θα γίνει χειρουργική διακοπή κύησης ( με αναρρόφηση, με απόξεση ή με συνδυασμό τους) είτε θα γίνει φαρμακευτική διακοπή με τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Όπως σε κάθε εγκυμοσύνη έτσι και εδώ πρέπει να ξέρουμε την ομάδα αίματος της ασθενούς γιατί ίσως χρειαστεί ανοσοπροφύλαξη (Rhophylac).
- Προσοχή: Μη μπερδεύετε την έκτρωση με το χάπι της επόμενης ημέρας ( επείγουσα αντισύλληψη), είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις!
- ΥΓ: Από νομικής άποψης ΜΕΧΡΙ τη 12η εβδομάδα επιτρέπεται η διακοπή κύησης σε κάθε περίπτωση. Από ‘κει και πέρα ισχύουν ειδικές διατάξεις, που ξεπερνούν τα όρια του ενημερωτικού αυτού ποστ.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!