Μαιευτική

Τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης

Ακολουθεί ένας αδρός διαχωρισμός για να συνεννοούμαστε…

  • Η εγκυμοσύνη στην καθημερινή γλώσσα μετριέται με τους μήνες, μα στη δική μας ιατρική ορολογία με τις εβδομάδες. Πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση γιατί οι 40 εβδομάδες ( πλήρης διάρκεια) αντιστοιχούν σε δέκα μήνες και όχι σε εννέα. Για να μην πολυμπερδευόμαστε λοιπόν τη διαιρούμε σε τρία 3-μηνα. Ας τα δούμε κάπως πιο λεπτομερώς.
  1. Το 1ο τρίμηνο ( Εβδ. 1η έως 13η): Εδώ ξεκινάνε τα πάντα και η ανάπτυξη γίνεται από τη στιγμή της σύλληψης με ταχύτατους ρυθμούς. Δε μπαίνουμε σε υπερβολικές εμβρυολογικές λεπτομέρειες, μα από δύο κύτταρα που ενώνονται μεταξύ τους εξελίσσεται το έμβρυο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική φάση, διότι έχουμε το στάδιο της οργανογέννεσης. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά τερατογόννες ουσίες ( π.χ. ορισμένα φάρμακα, ναρκωτικά, επαφή με μολυσμένα κρέατα και λαχανικά όπως και κατοικίδια που έχουν τοξόπλασμα κλπ.). Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου είναι επίσης συγκριτικά ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για αυτόματες αποβολές. Εάν καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο κάπου προς το τέλος του κάνουμε τον υπέρηχο Α΄επιπέδου για να δούμε ότι όλα πάνε ρολόι.
  2. Το 2ο τρίμηνο ( Εβδ. 14-27): Τα όργανα ναι μεν είναι σχηματισμένα, αλλά πλέον αρχίζουν και ωριμάζουν περεταίρω. Το καλό σε αυτή τη φάση είναι ότι η έγκυος αρχίζει και νιώθει πλέον την κοιλιά της να φουσκώνει αισθητά και αυτό της δίνει αυτοπεποίθηση. Επίσης ξεκινάνε κάποια μικρά πονάκια επειδή η μήτρα μεγαλώνει και αυτό γίνεται αισθητό. Στα μέσα αυτού του τριμήνου ( 22 εβδ. +/-) γίνεται ο υπέρηχος Β’ επιπέδου που είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις της μοντέρνας μαιευτικής. Οι δυνητικές επιπλοκές στο 2ο τρίμηνο είναι λιγότερες από ότι στο πρώτο. Είναι αυτό που λέμε πήραμε φόρα και δε μας σταματά τίποτα πια!
  3. Το 3ο τρίμηνο ( Εβδ. 28-40): Πρόσω ολοταχώς λοιπόν για τη γέννα. Σε αυτήν την χρονική περίοδο το μωρό παίρνει απλά βάρος, ειδικά προς το τέλος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή όσο πιο πολύ μεγαλώνει τόσο πιο ώριμο θα είναι όταν γεννηθεί για να προσαρμοστεί στο καινούριο του περιβάλλον. Το σώμα της εγκύου προετοιμάζεται και αυτό με τη σειρά του για τον τοκετό. Η κοιλιά μεγαλώνει και οι κινήσεις απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για το μεγάλο γεγονός που έρχεται. Η εγκυμοσύνη θεωρείται από τις 37 εβδομάδες και μετά τελειόμηνη.
  • Ο παραπάνω διαχωρισμός είναι ενδεικτικός και χρησιμεύει στην καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων της εγκυμοσύνης από τους ιατρούς και τις μαίες. Στην πράξη πολλά μπορούν να πάνε σωστά ή στραβά στη διάρκεια μιας κύησης. Στο χέρι σας είναι να αισιοδοξείτε και να ζήσετε αυτή την υπέροχη εμπειρία περιμένοντας να γίνετε μητέρα. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!