Γυναικολογία

Εναλλακτικές μορφές αντισύλληψης

Μερικές εναλλακτικές και κάπως σπανιότερες μέθοδοι αντισύλληψης…

  • Πολλές είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης που υπάρχουν. Έχουμε συντάξει άρθρα για κάποιες απ’ τις πιο συνηθισμένες, όπως τα αντισυλληπτικά δισκία, το σπιράλ, τον κολπικό δακτύλιο κ.α.
  • Υπάρχουν και κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι για αντισύλληψη, είτε στο πως δρουν είτε στο πως χορηγούνται. Συνήθως απευθύνονται σε γυναίκες που δε μπορούν να έχουν τη δέουσα συμμόρφωση με τους συνηθισμένους τρόπους ( π.χ. ξεχνάνε τα χάπια) είτε τους δοκίμασαν και δεν είναι ικανοποιημένες. Ας δούμε μερικές:
  1. ΕΝΕΣΙΜΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ: Πρόκειται για μια ενδομυϊκή ένεση με τεχνητή προγεστερόνη που την κάνουμε κάθε 2-3 μήνες. Το σκεύασμα αποδεσμεύει αργά αργά το φάρμακο και αναστέλλει την ωορηξία όπως και δημιουργεί ατροφία στο ενδομήτριο και αλλάζει την τραχηλική βλέννη.
  2. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ: Κάνουμε μια μικρή τομή συνήθως στο μπράτσο κάτω από το δέρμα ( υποδόριο) και τοποθετούμε ένα μικρό εμφύτευμα ( 4 εκατοστά σε μήκος και 2 χιλιοστά σε πάχος) το οποίο αποδεσμεύει σιγά σιγά σε βάθος χρόνου μια τεχνητή προγεστερόνη. Η δράση του έγκειται στο να μπλοκάρει την ωορηξία χωρίς να προκαλεί αναστολή της λειτουργείας της ωοθήκης.
  3. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ PATCH ( ΤΣΙΡΟΤΟ): Κολλάμε στο δέρμα ένα μικρό τσιρότο τις μέρες 1-8-15 του καταμήνιου κύκλου. Αυτό περιέχει το συνδυασμό τεχνητής Οιστραδιόλης και Προγεστερόνης. Μιμείται τη δράση των αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς τις παρενέργειες τους.
  • Προφανώς και οι συγκεκριμένες μέθοδοι για κάποιο λόγο «δεν έπιασαν τόπο στην αγορά», ίσως επειδή δεν είναι όλα τα σκευάσματα εισαγόμενα στη χώρα μας, ίσως επειδή το πως δουλεύουν ηχεί κάπως περίεργα ίσως και γιατί δεν έχουμε την οργανωμένη αντισύλληψη και τη λήψη ορμονών στην κουλτούρα μας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τις γνωρίζουμε όταν οι πεπατημένες μέθοδοι δεν είναι τόσο αποδοτικές ή εφαρμόσιμες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts