- Παρατηρείται το φαινόμενο οι έγκυες γυναίκες να θέλουν να γεννήσουν στο σπίτι τους, καθώς νιώθουν πιο άνετες στο οικείο περιβάλλον τους και να μη θέλουν να πάνε σε κλινική. Ιδού το ερώτημα λοιπόν Κlinik ή Homebirthing; H απάντηση από προσωπικής απόψεως είναι… ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ!
- Πρώτου αναλύσουμε τους λόγους που υποστηρίζουμε την παραπάνω άποψη ας ανατρέξουμε για λίγο στο παρελθόν, πριν η μαιευτική αποκτήσει τον επιστημονικό χαρακτήρα του σήμερα. Στα παλαιά χρόνια λοιπόν που οι γυναίκες γεννούσαν σε χωράφια, σπηλιές, αγροικίες κλπ. η μητρική και βρεφική θνητότητα και νοσηρότητα ήταν πολύ αυξημένη!
- Οι καταστάσεις στις μέρες μας αλλάξανε, οι γυναίκες δε γεννούν τόσα πολλά παιδιά. Κάποτε το να πεθάνει το μωρό ή η μαμά στη γέννα ήταν μεν λυπηρό, αλλά αποδεκτό. Πλέον στην εποχή μας είναι No-Go! Αυτό σημαίνει ότι κανείς δε θέλει να πάρει ανώφελα ρίσκα και να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές μακριά από το “ασφαλές περιβάλλον” του μαιευτηρίου.
- Σήμερα η τεχνολογία επίσης προόδευσε. Όλες οι μαιευτικές κλινικές είναι εφοδιασμένες με υπέρηχο, καρδιοτοκογράφο, απινιδωτή, θερμοκοιτίδα, αναισθησιολογικό εξοπλισμό κοκ. Πως μπορεί λοιπόν κανείς να λησμονήσει τη βοήθεια που προσφέρουν όλα αυτά τα μηχανήματα στο να κάνουν πιο εύκολο τον τοκετό, την καισαρική, την ανάνηψη του παιδιού;
- Εκτός από τις υποδομές ας μιλήσουμε και για το προσωπικό που στη μοντέρνα εποχή είναι πιο καταρτισμένο. Οι ιατροί και οι μαίες έχουν πανεπιστημιακή up to date εκπαίδευση ενώ στα μαιευτήρια υπάρχουν πάντα παιδίατρος και αναισθησιολόγος ΠΑΡΟΝΤΕΣ κατά τη γέννα. Και σε τελική ανάλυση όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί επαγγελματίες υγείας μαζί τότε ως σύνολο κάτι παραπάνω μπορούν να προσφέρουν εάν στραβώσει κάτι.
- Το πιο σημαντικό όμως πάνω απ’ όλα είναι ότι οι μέλλοντες γονείς έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών . Είναι πιο ενημερωμένοι και θέλουν το καλύτερο για αυτούς και για το παιδί τους. Έτσι καλό είναι να προτιμήσουν τα μέρη εκείνα όπου υπάρχει η εμπειρία χρόνων και η κατάλληλη πιστοποίηση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.
- Με διάθεση αυτοκριτικής για τον κλάδο μου ( γυναικολόγοι) έχω να δηλώσω ότι χρόνιες κακώς παγιωμένες πρακτικές που οδήγησαν στην υπερβολική αύξηση των καισαρικών τομών δημιούργησαν αυτή τη φοβία για τα μαιευτήρια σε κάποιους ανθρώπους. Συμφωνώ ναι όντως γίνανε λάθη αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι, υπάρχουν πολλοί ιατροί με αρχές ακόμα!
- Με το άρθρο αυτό δε θέλω να θίξω τα skills των συναδέλφων που κάνουν τοκετούς σε σπίτια. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι όταν έρθουν τα δύσκολα δε μπορεί κανείς να δώσει ταχύτατα λύσεις εκτός νοσοκομείου.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!