Πως ακούμε την καρδιά του εμβρύου;
- Η standard απάντηση πλέον είναι με τον καρδιοτοκογράφο ( CTG) τηρώντας τις προϋποθέσεις της μοντέρνας ασφαλούς μαιευτικής.
- Για την ιστορία, τον καρδιοτοκογράφο τον εφηύρε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο γερμανός ιατρός Konrad Hammacher και έφερε επανάσταση στη μαιευτική γιατί επέτρεψη τη ΣΥΝΕΧΗ καταγραφή των καρδιακών παλμών. Παλαιότερα ( τέλη του 19ου αιώνα) χρησιμοποιούσανε οι μαιευτήρες το σωλήνα Pinard που έχουμε και στη φωτό του άρθρου, ο οποίος είναι στην ουσία ένα στηθοσκόπιο ειδικό για το έμβρυο. Πιο παλιά δεν υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του εμβρύου!
- Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μέσα από την επιστημονική πρόοδο και την έμπνευση των σπουδαίων αυτών ιατρών-εφευρετών φτάσαμε σήμερα να θεωρούμε ως δεδομένη τη συνεχή καρδιοτοκογραφία όταν φτάνει η γυναίκα να γεννήσει αλλά και περιστασιακά κατά τη διάρκεια της κύησης. Και γιατί το θέλουμε αυτό; Μα επειδή όταν υπάρχει μειωμένη αιμάτωση της μήτρας τότε πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στο μωρό ( υποξία) και αν αυτή είναι παρατεταμένη τότε ίσως προκληθούν βλάβες.
- Να θυμάστε αδρά ότι οι φυσιολογικοί χτύποι του μωρού είναι μεταξύ 100 και 160. Ότι είναι πιο πάνω ( ταχυκαρδία) ή πιο κάτω ( βραδυκαρδία) δεν είναι normal και οφείλουμε πάντα να βρούμε την αιτία του. Η βραδυκαρδία είναι σε γενικές γραμμές πιο επικίνδυνη από την ταχυκαρδία. Εκτός από τον αριθμό των χτύπων της εμβρυϊκής καρδιάς μας ενδιαφέρει η μέση τιμή τους ( baseline) όπως και οι αποκλίσεις από αυτή. Κανονικά η καρδιά του μωρού πρέπει να ανεβάζει που και που ρυθμό ( acceleration) και δεν πρέπει να χάνει ρυθμό ( deceleration).
- Όσο προχωράει η τεχνολογία τόσο βελτιώνονται και τα μηχανήματα που έχουμε στο μαιευτήριο. Τα μοντέρνα CTG έχουν πλέον ασύρματους πομποδέκτες που δουλεύουν με υπέρηχο και μετρούνε καρδιακούς παλμούς και μητρικές συσπάσεις. Είναι επίσης αδιάβροχα και ανθεκτικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταδίδεται από κάθε αίθουσα τοκετού live εικόνα στο γραφείο των ιατρών για να παρακολουθούμε όλες τις εγκύους ταυτόχρονα. Αν κάτι πάει στραβά τότε χτυπάει alarm για να πάει αμέσως ο ιατρός εκεί.
- Δεν έχουν όλοι όμως πρόσβαση σε αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες. Σε χώρες π.χ. της κεντρικής Αφρικής που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο γίνεται ακόμα χρήση της παραδοσιακής μεθόδου με το σωλήνα Pinard όπως στη φωτογραφία. Ένα μεγάλο μπράβo λοιπόν σε αυτούς τους συναδέλφους που παρά την έλλειψη των βοηθημάτων τα καταφέρνουν στη δουλειά τους περίφημα.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!