- Αυτός ο σύνθετος όρος χρησιμοποιείται όταν έχουμε μια ισχιακή προβολή του εμβρύου, με απλά λόγια δηλαδή το κεφάλι είναι προς τα πάνω και τα οπίσθια προς τα κάτω. Το αντίθετο και το πλέον συνηθισμένο είναι η κεφαλική προβολή του μωρού.
- Αυτή η περίπλοκη λοιπόν ορολογία σημαίνει ότι ο ιατρός κάνει ορισμένους χειρισμούς με τα χέρια του πάνω στην κοιλιά της εγκύου με σκοπό να περιστρέψει το παιδί. Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά, καθώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες:
- H μανούβρα εκτελείται στις 36 έως 38 εβδομάδες της κύησης.
- Απαιτείται παρακολούθηση με καρδιοτοκογράφο και υπέρηχο σε περίπτωση που πέσουν οι παλμοί του μωρού ή αποκολληθεί ο πλακούντας.
- Απαγορεύεται άμα υπάρχουν αιματώματα ή ανωμαλίες του πλακούντα, δυσμορφίες της μήτρας κλπ.
- Προτιμάμε να το κάνουμε σε πολύτοκες γυναίκες και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά στο παρελθόν.
- Γίνεται μόνο σε μονήρεις κυήσεις, δηλαδή όχι σε δίδυμα κλπ.
- Και τώρα έρχεται η δεύτερη ερώτηση…Αξίζει να το προσπαθήσει κανείς; Είναι καθαρά υποκειμενική και εξατομικευμένη η απάντηση και εξαρτάται από τα παρακάτω:
- Απαιτείται παρακολούθηση στο μαιευτήριο με ετοιμότητα όλου του team για επείγουσα καισαρική.
- Χρειάζεται τοκόλυση για να μη συσπάται η μήτρα περίπου μισή ώρα πριν την πράξη.
- Οι χειρισμοί του ιατρού στην κοιλιά ΠΟΝΑΝΕ !!!
- Η πιθανότητα επιτυχίας είναι περίπου 50% και το καλύτερο για το τέλος…μπορεί το μωρό να ξαναγυρίσει μόνο του σε ισχιακή προβολή!
- Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι κάποια standard μέθοδος, αλλά πιο πολύ μια προσπάθεια που θα καταστήσει πιο εύκολο έναν μελλοντικό φυσιολογικό τοκετό. Στη Μ. Βρετανία π.χ. είναι αρκετά διαδεδομένη ιατρική πράξη, στη χώρα μας ωστόσο δεν προτιμάται συχνά. Η επιλογή έρχεται μετά από συζήτηση του ιατρού με το ζευγάρι και κοινή αποτίμηση της κατάστασης.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!