- Λέγονται αλλιώς ψυχιατρικά ή ψυχοτρόπα φάρμακα και είναι ουσίες οι οποίες επιδρούν στις συνάψεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνταγογραφούνται κυρίως από ψυχιάτρους όταν υπάρχει κάποια ανάλογη διαγνωσμένη ασθένεια.
- Προσοχή! Δεν είναι όλα τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας ίδια όπως και δεν είναι όλες οι νόσοι ένα και το αυτό. Άλλο πράγμα είναι η αγχώδης διαταραχή, άλλο η (μανιο-) κατάθλιψη και άλλο η σχιζοφρένεια. Για αυτό δε πρέπει να τα συγχέουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.
- Τα φάρμακα αυτά έχουν δαιμονοποιηθεί κυρίως λόγω της άγνοιας του κοινού, των εκάστοτε ταινιών τρόμου και φυσικά εξαιτίας των πολλών προκαταλήψεων της κοινωνίας μας. Όπως π.χ. σε μια πνευμονία απαιτείται αντιβίωση έτσι και σε μια ψυχική νόσο χρειάζεται ο ασθενής την αντίστοιχη θεραπεία.
- Όταν η έγκυος γυναίκα χρειάζεται ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή αυτό είναι ένα ρίσκο για την εγκυμοσύνη. Η απάντηση στο αν πρέπει να πάρει τα φάρμακα της είναι σαφώς ΝΑΙ, οφείλουμε ωστόσο να συνυπολογίσουμε παράγοντες όπως ποια ουσία θα πάρει, σε ποια δόση, εάν είναι ένα φάρμακο αρκετό ή μήπως απαιτείται συνδυαστική αγωγή, εάν υπάρχει εναλλακτική ασφαλέστερη αλλά το ίδιο δραστική θεραπεία κλπ.
- Τα νεότερα φάρμακα για ψυχιατρικές νόσους είναι γενικώς safe για το έμβρυο και για την εγκυμοσύνη γενικότερα. Παρόλα αυτά ίσως εμφανιστούν ζητήματα όπως διαβήτης κύησης ( Quetiapin), διαταραχές προσαρμογής του νεογνού ( Citalopram, Sertralin, Paroxetin) οπότε η τακτική παρακολούθηση της εγκύου και του βρέφους είναι πολύ σημαντική.
- Πάντοτε ισχύει ο χρυσός κανόνας ότι κρατάμε τη δόση όσο πιο χαμηλά γίνεται προσπαθώντας όμως να πετύχουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η μονοθεραπεία είναι προτιμότερη από τους συνδυασμούς φαρμάκων, ενώ ο έλεγχος του μωρού συνεχίζεται όσο η μαμά θηλάζει.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!