Μαιευτική

Στρεπτόκοκκος και Εγκυμοσύνη

  • Τη λέξη στρεπτόκοκκος λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε ακούσει. Πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια βακτηρίων τα οποία γενικώς μοιάζουν μεταξύ τους. Στο μικροσκόπιο φαίνονται όπως στην εικόνα του άρθρου.
  • Στη μαιευτική ενδιαφερόμαστε κυρίως για μια υποομάδα του στρεπτοκόκκου, η οποία ονομάζεται Group B και μας απασχολεί περισσότερο για το μωρό και λιγότερο για τη μαμά. Γενικώς αυτός ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος αποτελεί μέρος της χλωρίδας του κόλπου σε πολλές γυναίκες.
  • Ενώ για την ενήλικη έγκυο γυναίκα είναι λιγότερο επικίνδυνος δε συμβαίνει το ίδιο και με το παιδί. Όταν μια γυναίκα κυοφορεί και έχει το συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο στον κόλπο της, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί στο μωρό όταν σπάσουν τα νερά ή πάνω στη γέννα.
  • Η λοίμωξη του εμβρύου είναι συνήθως βαριά και αποτελεί δύσκολο περιστατικό για τους παιδιάτρους-νεογνολόγους, καθώς μπορεί να συμβεί γενικευμένη σήψη στο μωρό με συνοδό πολυοργανική ανεπάρκεια. Εμφανίζεται είτε απευθείας μετά τη γέννα είτε μετά από 7 μέρες.
  • Ευτυχώς που δεν κολλάει τόσο εύκολα το μωρό και έτσι δε θα εμφανιστεί πάντα λοίμωξη παρά τον εποικισμό του κόλπου της μαμάς από το βακτήριο. Τα πρόωρα νεογνά διατρέχουν γενικώς μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα τελειόμηνα.
  • Λόγω των παραπάνω ανήκει στις standard εξετάσεις της εγκυμοσύνης η λήψη κολπικών επιχρισμάτων ιδιαίτερα λίγο πριν τη γέννα. Σε περίπτωση που βγει θετικός τότε χορηγούμε προφυλακτικά αντιβίωση στη μαμά κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts