Γυναικολογία

H γυναικολογία στο μεσαίωνα

  • Πρόκειται για την εποχή από περίπου από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα, πάνω κάτω από τη διάλυση του δυτικού μέρους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι και την αναγέννηση. Περίπου 1000 χρόνια με πολύ χαμηλό πνευματικό, βιοτικό αλλά και ιατρικό επίπεδο για την πλειονότητα των ανθρώπων.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε φυσικά και η ειδικότητα μας πλέοντας μεταξύ ημιμάθειας και δεισιδαιμονίας. Μπορεί στη σημερινή εποχή ο γυναικολόγος να έχει στη διάθεση του υπερήχους, ενδοσκόπια, προηγμένες εργαστηριακές αναλύσεις και εξειδικευμένα φάρμακα, τότε όμως μπορεί και να μην είχε σπουδάσει καν.
  • Η ιατρική δεν ασκούνταν πάντα από ιατρούς αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις από διάφορους άλλους όπως μοναχούς, πλανόδιους και μάγους. Παραδειγματικά αναφέρουμε ότι για την αντισύλληψη κάποιοι συνιστούσαν στη γυναίκα να έχει πάνω της μια καρδιά κουνελιού ή μια μήτρα κατσίκας ενώ άλλοι προτείναν μετά τη συνουσία να φταρνίζεται και να κάνει 7 αλματάκια προς τα πίσω!
  • Στη δυτική Ευρώπη οι άντρες ακαδημαϊκοί ιατροί ασχολήθηκαν κυρίως με τη θεωρία αφήνοντας την πρακτική γυναικολογία στις μαίες. Οι γυναίκες που σπούδασαν και άσκησαν την ιατρική ήταν μετρημένες με τις πιο γνωστές την Τρότα του Σαλέρνο και τη Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν.
  • Αντίθετα στο μακρινό αραβικό κόσμο της ανατολής μεγάλοι γιατροί όπως ο Ραζής και ο Αβικέννας στηρίχτηκαν στις αρχαιοελληνικές γνώσεις του Ιπποκράτη και του Γαληνού αναπτύσσοντας εργαλεία γυναικολογικών επεμβάσεων ενώ καταπιάστηκαν και με τη μαιευτική.
  • 500 χρόνια μετά το μεσαίωνα ζούμε πλέον σε μια εποχή απίστευτης ιατρικής προόδου κρατώντας μόνο αναμνήσεις όπως η φώτο του post, η οποία απεικονίζει το μεσαιωνικού τύπου νοσοκομείο του Αγίου πνεύματος στη Νυρεμβέργη, μια πόλη που έζησα τα τελευταία μου έτη στη Γερμανία.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!