- Στον οργανισμό μας κυκλοφορεί αίμα και κάθε φορά που αιμορραγούμε τότε υπάρχει το σύστημα της πήξης που εμποδίζει τα φαινόμενα της ακατάσχετης απώλειας αίματος. Το σύστημα αυτό είναι αρκετά περίπλοκο και ευαίσθητο ενώ ενεργοποιείται τόσο από τους ιστούς που ματώνουν όσο και από τα ίδια τα αγγεία μας.
- Όπως και το όνομα της κατάστασης το αναφέρει, έτσι η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη είναι η συστηματική ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης που οδηγεί αρχικά στο να πήζει το αίμα μέσα στα αγγεία. Αυτό ενεργοποιεί όμως αυτόματα τον αντιρροπιστικό μηχανισμό της Αντι-πήξης ( λέγεται ινοδώλυση) με τελική συνέπεια να προκαλείται αιμορραγική διάθεση.
- Το φαινόμενο της Δ.Ε.Π. είναι δευτερεύουσα εκδήλωση κάποιας άλλης νόσου και αφορά διάφορες ειδικότητες. Στη μαιευτική παρατηρείται σε περιπτώσεις όπως αποκόλληση του πλακούντα, εμβολή από αμνιακό υγρό, αιφνίδιο θάνατο του εμβρύου, βαριά προεκλαμψία, σηπτική αποβολή κ.α. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι για κάποιον άγνωστο ακόμη λόγο οι παραπάνω καταστάσεις πυροδοτούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης.
- Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς η αιμορραγική διάθεση οδηγεί σε μειωμένη αιμάτωση πολλών και σημαντικών οργάνων όπως οι πνεύμονες, οι νεφροί και το ήπαρ χωρίς τη λειτουργία των οποίων το σώμα μας δε μπορεί να αντέξει. Για αυτό οφείλει ο κλινικός ιατρός να αναγνωρίσει γρήγορα την κατάσταση και να προβεί στις ανάλογες εργαστηριακές εξετάσεις.
- Για τη θεραπεία της Δ.Ε.Π. πρέπει πρώτα απ’ όλα να αρθεί το αίτιο που την προκαλεί, εξού και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται ο τερματισμός της κύησης. Εκτός τούτου χρειάζεται υποστηρικτική θεραπεία με χορήγηση υγρών, μετάγγιση αίματος, αντιβιοτικά κλπ. συνήθως σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
- Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και επικίνδυνη κατάσταση που προϋποθέτει αυξημένη επαγρύπνιση από ιατρικής πλευράς, συντονισμένες ενέργειες αλλά και σωστή συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων με σκοπό να μη κινδυνέψει η ζωή της ασθενούς.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!