- Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα αφού στη μικρή έκταση της έχει δύο αρχιπελάγη ( το αιγαίο και το ιόνιο) και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου πολλοί άνθρωποι μετακινούνται με τα καράβια, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται συχνά έγκυες γυναίκες, κάποιες δε απ’ αυτές σε προχωρημένη κύηση.
- Μετά από κάποιες εβδομάδες κύησης οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ζητούν, για να επιτρέψουν την είσοδο μιας εγκύου εν πλω, μια βεβαίωση από το γυναικολόγο ότι μπορεί να ταξιδέψει. Ακόμη και αν η γυναίκα έχει το χαρτί και την άδεια, όλα μπορούν να συμβούν, μέχρι και να γεννήσει.
- Εάν πιάσουν οι πόνοι καταμεσής του πελάγους, ειδικά εάν μιλάμε για πολύτοκο γυναίκα, τότε ίσως να μην προλάβει το βαπόρι να πιάσει λιμάνι και να γεννηθεί το μωρό εν πλω. Σε αυτήν την περίπτωση υπεύθυνος για την όλη διαδικασία είναι ο πλοίαρχος.
- Εάν υπάρχει κάποιος ιατρός επιβάτης, που να γνωρίζει όμως από μαιευτική, τότε έχει καλώς. Αλλιώς θα αναλάβει πλήρως ο καπετάνιος να διεκπεραιώσει τη διαδικασία. Συχνά πυκνά βλέπει άλλωστε κανείς στις ειδήσεις ότι ένα μωράκι γεννήθηκε εν πλω και όλα πήγαν πρίμα.
- Η έκβαση του περιστατικού εξαρτάται από την ηλικία της κύησης ( τελειόμηνη ή πρόωρη), την ψυχραιμία των καπεταναίων – μαιευτήρων αλλά και από την εμπειρία της μαμάς. Καλό είναι μετά τη γέννα να πιάσει το πλοίο το πρώτο λιμάνι που έχει πρόσβαση σε μαιευτική και παιδιατρική κλινική.
- Ευτυχώς που η οικονομία της φύσης φροντίζει ώστε οι περισσότερες γεννήσεις να βαίνουν καλώς τόσο για τη μητέρα, όσο και για το βρέφος. Σε περίπτωση όμως που κάτι δεν πάει καλά τότε ωφελεί να έχει ενημερωθεί από πριν μια ομάδα διάσωσης με ελικόπτερο και να είναι stand by.
- Όσον αφορά τα γραφειοκρατικά, εφόσον γεννηθεί το παιδί στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα με την υπηκοότητα κλπ. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα από νομικής άποψης εφόσον το περιστατικό συμβεί στα διεθνή ύδατα ή σε ξένα λιμάνια.
Μη δίστασετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιοδήποτε απορία ή ερώτηση!