Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό σε όλους μας ότι η γυναίκα βάζει κιλά και αυτό είναι το φυσιολογικό. Που σταματά όμως η φυσιολογική αύξηση του βάρους και που ξεκινάνε τα προβλήματα;
Το πιο βασικό για όλους μας και ιδίως για τις εγκύους είναι να κατανοήσουμε πως είμαστε ότι τρώμε. Το ανθρώπινο σώμα λοιπόν χρειάζεται καλής ποιότητας διατροφή για να υποστηρίξει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου στην εγκυμοσύνη
Ας δώσουμε απαντήσεις λοιπόν σε απλά και βασικά ερωτήματα:
- Πόσο πρέπει να τρώω; Περίπου κατά μέσο όρο 2500-2700kcal ημερησίως.
- Πόσα κιλά πρέπει να πάρω; Αυτό εξαρτάται από το δείκτη μάζας σώματος, αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις όπου στην αρχή της εγκυμοσύνης το BMI είναι 20-26 τότε 12-16 kg είναι μια χαρά. Για BMI > 26 τότε 7-11kg αρκούν. Για ΒΜΙ < 20 τότε 13-18 kg είναι ο στόχος.
- Τι πλάνο διατροφής πρέπει να έχω; 55-60% υδατάνθρακες – 20-25 % λίπος – 20-25% πρωτεΐνες ( προσεγγιστικά πάντα)
- Τι να αποφεύγω να καταναλώνω; Αποφύγετε εντόσθια, ωμά κρέατα ή ψάρια ( π.χ. tartar, sushi) και μελάτα αυγά ή γλυκά με βάση το αυγό και το γάλα λόγω κινδύνου λοιμώξεων από σαλμονέλες και λιστέριες. Αποφύγετε το junk food γιατί αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης.
- Τι είναι το καλύτερο να τρώω; Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τη μεσογειακή διατροφή ( φυτικές ίνες, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, όσπρια) και βάλτε στόχο να καταναλώνετε τα λεγόμενα superfoods ( ταχίνι, αμύγδαλα, κινόα κλπ.)
- Σε περίπτωση που εμφανιστούν διατροφικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη είναι δυνατή η παραπομπή της εγκύου σε διατροφολόγο, ο οποίος προτείνει μια ισορροπημένη δίαιτα που θα εξομαλύνει την κατάσταση. Προσοχή! Αν εμφανιστεί παρόλα αυτά σάκχαρο κύησης, τότε το διατροφικό πρόγραμμα οφείλει να τροποποιηθεί δεόντως.
Καλή όρεξη λοιπόν και όπως είπαμε είμαστε αυτό που τρώμε.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!