Γυναικολογία

Συστροφή της ωοθήκης

Πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό της γυναικολογίας…

  • Πριν περάσουμε στην περιγραφή της κατάστασης καλό είναι να εξηγήσουμε κάποιες βασικές γνώσεις της ανατομίας, ώστε όλα να γίνουν πιο κατανοητά. Είναι βασικό να τονίσουμε ότι η ωοθήκη είναι ένα όργανο που δεν είναι σταθερό και φιξαρισμένο στην κάτω κοιλία, αλλά στην ουσία είναι κινητό. Κρατιέται από πάνω με τον κρεμαστήρα σύνδεσμο που έχει και τα αγγεία της και κάτω από τον ιδίως σύνδεσμο της με τη μήτρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το όργανο κολυμπάει στην κοιλιά. Επίσης υπόκειται στην επίδραση των ορμονών και για αυτό εμφανίζονται τα ωοθηλάκια.

Πάμε τώρα λοιπόν να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην περίπτωση της παθολογίας!

  • Κάποιες φορές εμφανίζονται στην ωοθήκη κύστες οι οποίες διαφέρουν σε μέγεθος. Έτσι η ωοθήκη αυξάνει απότομα ή σταδιακά σε μέγεθος με μορφή σαν μια υδρόγειος σφαίρα η οποία μπορεί στην ουσία να περιστραφεί γύρω από τον άξονα της ( οι δύο σύνδεσμοι που περιγράψαμε παραπάνω). Αυτό οδηγεί λοιπόν στη συστροφή της ωοθήκης ( συνήθως 2 έως 3 στροφές) με τελικό αποτέλεσμα να συστρέφονται μαζί τα αγγεία της και να στραγγαλίζονται. Έτσι μέσω της αρτηρίας το αίμα πάει στην ωοθήκη, αλλά επειδή η φλέβα είναι φραγμένη το αίμα δεν μπορεί φύγει από το όργανο. Αυτό οδηγεί σε λίμναση του αίματος και τελικά σε ΙΣΧΑΙΜΙΑ της ωοθήκης.
  • Το κυρίαρχο σύμπτωμα της συστροφής είναι ο ΟΞΥΣ , ΕΝΤΟΝΟΣ, ΔΙΑΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ή αλλιώς στην ιατρική γλώσσα η οξεία κοιλία. Η ασθενής διπλώνει δηλαδή από τον πόνο και δε μπορεί να περπατήσει. Ακόμα και όταν διακομιστεί στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο δε μπορεί να νιώσει καλύτερα παρά τη χορήγηση ισχυρών παυσίπονων.
  • Η διάγνωση της συστροφής της ωοθήκης είναι κλινική και υπερηχογραφική. Κλινικά ο ιατρός ψηλαφά την κοιλιά και αναγνωρίζει τον πολύ έντονο πόνο όπως και τη σκληρότητα των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ίδια η ασθενής δεν αντέχει την κλινική εξέταση από τους πόνους. Κατά το υπερηχογράφημα ο ιατρός συνήθως βρίσκει ένα ευμέγεθες μόρφωμα στην ωοθήκη. Σύμφωνα με την εμπειρία μας στις περισσότερες περιπτώσεις το μόρφωμα είναι περίπου 7-8 cm ή μεγαλύτερο, ωστόσο θεωρητικά μπορεί να συμβεί και με μικρότερα μεγέθη. Και όταν λέμε μόρφωμα στην πλειονότητα έχουμε μια μεγάλη κύστη της ωοθήκης ή ένα τεράτωμα ενώ σπανιότερα μπορούν να βρεθούν όγκοι ή αποστήματα.
  • Η θεραπεία έγκειται στην επείγουσα λαπαροσκόπηση για διερεύνηση της κοιλίας. Το πρώτο που κάνει ο χειρουργός είναι να άρει τη συστροφή ώστε να επανέλθει η αιμάτωση. Εάν όλα πάνε καλά τότε το όργανο παίρνει αμέσως αίμα και σώζεται. Εάν η αιμάτωση δεν επανέλθει τότε η ωοθήκη νεκρώνεται και πρέπει να αφαιρεθεί. Εννοείται ότι οποιοσδήποτε παθολογικός ιστός ( π.χ. όγκος, κύστη ή απόστημα) οφείλει επίσης να αφαιρεθεί.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!