Μαιευτική

Ωδή στη μαία

Ας μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της μαιευτικής

  • Το επάγγελμα της μαίας είναι ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά γυναικεία επαγγέλματα. Είναι πολύ ιδιαίτερη εργασία καθώς έχει να κάνει πολύ με το αίσθημα της μητρότητας και με το σεβασμό στο γυναικείο σώμα και πνεύμα.
  • Για αρχή μια ιστορική αναδρομή: Στην αρχαία Ελλάδα λεγόντουσαν μαίες ή ιατρομαίες ενώ στην αρχαία Ρώμη obstetrix ( η ορολογία χρησιμοποιείται ακόμη). Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δεν έχουμε πολλά γραπτά που να μας βοηθήσουν, μα κάπου στο 14ο αιώνα φαίνεται να οργανώνονται πανεπιστήμια με ιατρικές σχολές που παίρνουν τον έλεγχο της μαιευτικής. Κάποιες μαίες συμφωνούν με αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, κάποιες όχι. Οι αντιφρονούσες βιώνουν διωγμούς κατηγορούμενες ως μάγισσες ( παρατσούκλι τους στη Γερμανία μέχρι σήμερα) και υφίστανται το μαρτύριο της ιεράς εξέτασης. Στους επόμενους αιώνες κάνουν προσπάθειες να εδραιωθούν. Ανάμεσα τους δεσπόζουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες ( Marie Louise Bourgeois Γαλλίδα & Justina Siegemund Γερμανίδα), ώσπου το 1728 ιδρύεται στο Στρασβούργο η πρώτη μαιευτική σχολή της Ευρώπης. Από εκεί και μετά η πορεία τους είναι ξανά ανοδική, η εργασία τους επιστημονικοποιείται και οργανώνονται σε σωματεία. Κάποιες εργάζονται σε μαιευτικές κλινικές ενώ άλλες εκτελούν ελεύθερο επάγγελμα και κάπως έτσι εξελίσσεται η ιστορία μέχρι τις μέρες μας.
  • Και τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα; Με την πρόοδο της ιατρικής έχει γίνει και το επάγγελμα της μαίας πολυδιάστατο. Η κλασσική της ενασχόληση παραμένει ο φυσιολογικός τοκετός, πολλές μαίες όμως εργάζονται σήμερα στο ελεύθερο επάγγελμα ( π.χ. φροντίδα μετά τη γέννα, θηλασμός) ενώ άλλες δουλεύουν σε κέντρα εξωσωματικής, ιδιωτικά ιατρεία και σε εργαστήρια μαιευτικής έρευνας ( π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες). Κάποιες μάλιστα ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα.
  • Σε κάθε περίπτωση το επάγγελμα τους μπορεί να χαρακτηριστεί και ως λειτούργημα επειδή είναι υπεύθυνες για μια πολύ σημαντική περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Ακόμη και επί απουσίας ιατρού μπορούν να εκτελέσουν πολλές μαιευτικές πράξης όπως π.χ. επισιοτομή, τοκετό κλπ.
  • Ας κατανοήσουμε λοιπόν τη σημασία της εργασίας τους και ας τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Η δε σωστή και αγαστή συνεργασία με το γυναικολόγο είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη για να πάνε όλα καλά στον τοκετό. Αυτό δε πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ! Σωστό μαιευτήριο χωρίς έμπειρη και ορεξάτη μαία δεν υπάρχει!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts