Γυναικολογία

Κωνοειδής εκτομή στον τράχηλο της μήτρας

Διαβάστε για μια από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες επεμβάσεις ειδικά σε νεαρές γυναίκες.

  • Όταν το test Pap είναι παθολογικό ή όταν το test για τον ιό των θηλωμάτων είναι θετικό για τους high risk τύπους τότε διενεργείται κολποσκόπηση για τη λήψη βιοψιών από τον τράχηλο της μήτρας με σκοπό να αποσαφηνιστεί με τη σίγουρη ματιά του παθολογοανατόμου εάν οι βλάβες είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις και εάν ναι ποιου βαθμού.
  • Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μετρίου και υψηλού βαθμού ( CIN 2 & 3) οφείλουν να αφαιρούνται επειδή εάν δεν αφαιρεθούν τότε θα αναπτυχθει στο έδαφος τους σε κάποια χρόνια καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Η εγχείρηση για αυτές τις βλάβες λέγεται κωνοειδής εκτομή. Αφαιρείται δηλαδή ένας κώνος ( όπως οι πορτοκαλί κορίνες της τροχαίας στο σχήμα) από τον τράχηλο της μήτρας. Η επέμβαση γίνεται υπό πλήρη αναισθησία.
  • Υπάρχει η κλασσική κωνοειδής εκτομή που γίνεται με νυστέρι. Ο χειρουργός κάνει χρώση του τραχήλου με ένα ειδικό υγρό ( Lugol) και αφαιρεί τον κώνο με όλες τις προβληματικές περιοχές. Λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας η μέθοδος αυτή δε χρησιμοποιείται πλέον τόσο πολύ.
  • Υπάρχει και η μοντέρνα μέθοδος όπου χρησιμοποιείται αντί για νυστέρι η διαθερμία που δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα. Κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα όπως Loop, Leep, LLeetz etc. αλλά ας μην μπλέκουμε με λεπτομέρειες. Η προετοιμασία με τη χρώση είναι όπως και στην κλασική μέθοδο, αλλά το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι εκτελείται ταχύτερα και γενικά πιο αναίμακτα γιατί το ρεύμα είναι λιγότερο τραυματικό σε σύγκριση με το νυστέρι!
  • Η κωνοειδής εκτομή γενικά θεωρείται εγχείρηση ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η ασθενής πάει την ίδια μέρα σπίτι της μετά το χειρουργείο. Προσοχή όμως επειδή ο τράχηλος της μήτρας είναι πλούσιος σε αγγεία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αιμορραγήσει. Για αυτό συστήνεται γενικά ξεκούραση και ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ.
  • Προσοχή επίσης χρειάζεται σε κοπέλες που δεν έχουν παιδιά γιατί εάν εκτελεστούν π.χ. περισσότερες από δύο τέτοιες επεμβάσεις, τότε ίσως στο μέλλον σε μια εγκυμοσύνη ο τράχηλος να είναι κοντός και να υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι η στένωση τραχήλου, η δυστοκία κατά τη γέννα, οι λοιμώξεις κ.α.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts