Μαιευτική

Αιμοληψία από το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού

Ας αναλύσουμε μαζί μια μοντέρνα μέθοδο κλινικής παρακολούθησης στα μαιευτήρια, τη λεγόμενη fetal blood analysis.

  • Στη σύγχρονη μαιευτική χρησιμοποιείται ευρέως το καρδιοτοκογράφημα. Μέσω αυτού παρακολουθούμε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου. Η εν λόγω εξέταση γίνεται μετά από κάποιο σημείο συνεχώς κατά τη διάρκεια της γέννας και υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να πούμε ότι ο καρδιακός παλμός είναι καλός ή όχι. Εάν ανιχνεύσουμε αλλοιώσεις του παλμού αυτού οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις για το αν θα συνεχίσουμε με φυσιολογικό τοκετό ή αν θα κάνουμε καισαρική.
  • Κάποιες φορές ωστόσο τα πράματα με τις αλλοιώσεις παλμών δεν είναι τόσο απλά και για αυτό στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κάποιοι ερευνητές σκέφτηκαν ότι εάν γίνει μια αιμοληψία από το έμβρυο, τότε μπορούμε ελέγχοντας το pH του αίματος να καταλάβουμε αν το παιδί έχει επαρκή αιμάτωση κατά τη διάρκεια του τοκετού ή όχι και αναλόγως να λάβουμε την απόφαση για παράταση του τοκετού ή να κάνουμε καισαρική.
  • Πως γίνεται η εξέταση; Δια μέσω του κόλπου ανάλογα πόσο ανοιχτό είναι το τραχηλικό στόμιο, τοποθετούνται τα ανάλογα εργαλεία με σκοπό ο μαιευτήρας να δει καλά το κεφάλι του παιδιού. Μετά με ένα μικροσκοπικό αιχμηρό μαχαιράκι τσιμπάει το κεφάλι ( όπως οι κάνουν οι διαβητικοί για να μετρήσουν το ζάχαρο) και τότε τοποθετεί γρήγορα εκεί που ματώνει ένα μικρό σωληνάριο ( τριχοειδές) όπου και μέσα του τρέχουν μερικές σταγόνες αίμα. Μετά το σωληνάριο μπαίνει σε ένα ειδικό όργανο ( pH-μετρο) όπου και βγαίνει το αποτέλεσμα. Αναλόγως λοιπόν του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε εάν το παιδί εκείνη την ώρα στη μήτρα ζορίζεται ή όχι και μπορούμε να λάβουμε την απόφασή μας για το τι θα κάνουμε.
  • Η εξέταση αυτή δε δημιουργεί με το τσίμπημα ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ. Ίσα ίσα που για καλό γίνεται. Όσο λοιπόν το pH παραμένει φυσιολογικό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια ενδεχόμενη υποξία του εμβρύου. Είναι λοιπόν η FBA μια μοντέρνα εξέταση που μπορεί να μας εξασφαλίσει χρόνο και να παρατείνει τον φυσιολογικό τοκετό. Η μοναδική περίπτωση που απαγορεύεται να το κάνουμε είναι εάν η μητέρα είναι θετική στον ιό του HIV.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts