Μαιευτική

Καρκίνος σε μια έγκυο γυναίκα, ένα πολύ δύσκολο θέμα…

  • Είναι γενικά σπάνιος και συμβαίνει περίπου 1 στις 1000 εγκυμοσύνες. Μπορεί να διαγνωστεί είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε μετά απ’ αυτή δηλαδή στα στάδια της λοχείας και του θηλασμού.
  • Είναι μια δύσκολη κατάσταση γιατί πολλές φορές η εγκυμοσύνη η ίδια καθυστερεί τη διάγνωση του καρκίνου. Και επίσης αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δηλαδή η θεραπεία του νεοπλάσματος μπορεί να βλάψει τη μητέρα και το έμβρυο ενώ παράλληλα η εγκυμοσύνη ίσως επιταχύνει τη νόσο.
  • Τα συχνότερα νεοπλάσματα που βρίσκουμε στην εγκυμοσύνη είναι τα μελανώματα, το CA-μαστού, το CA-ωοθηκών, το CA-τραχήλου της μήτρας, το CA-παχέως εντέρου, το CA-θυρεοειδούς, τα λεμφώματα/λευχαιμίες κ.α.

Το πρόβλημα στην εγκυμοσύνη είναι ότι οι θεραπευτικές μας επιλογές είναι κάπως περιορισμένες. Αναλυτικότερα ισχύουν τα εξής:

  1. Χειρουργική θεραπεία: Είναι εφικτή αλλά καλό είναι να γίνεται σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης. Ειδικότερα πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο γιατί έχουμε αυξημένο κίνδυνο αποβολών. Καλό είναι να γίνεται από το 2ο τρίμηνο και μετά.
  2. Χημειοθεραπεία: Είναι εφαρμόσιμη αλλά πρέπει να προσέχουμε πολύ τις τερατογόνες δράσεις στο έμβρυο. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται στο 1ο τρίμηνο, όσο δηλαδή ακόμα σχηματίζονται τα όργανα, επειδή τα φάρμακα αυτά έχουν ισχυρές παρενέργειες. Επίσης προτιμώνται συγκεκριμένα φάρμακα έναντι άλλων στις εγκύους καθώς είναι πιο ανεκτά( π.χ. Cyclophosphamid, Doxorubicin, Cisplatin)
  3. Ακτινοβολία: Πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι αυτό δυνατό
  • Το πρόβλημα με τους όγκους στην εγκυμοσύνη είναι ότι επειδή συμβαίνουν σε νέους ανθρώπους είναι γενικά επιθετικά νεοπλάσματα. Επίσης ίσως κάποια συμπτώματα αγνοηθούν με αποτέλεσμα να μη γίνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Γι’ αυτό απαιτείται στενή συνεργασία με τον ογκολόγο.
  • ΥΓ: Το ποστ αυτό είναι ενημερωτικό, δεν υποκαθιστά την εξειδικευμένη ογκολογία της εγκυμοσύνης. Δεν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους όγκους οργάνων, καθώς η γνώση τους ξεπερνά τα όρια της ενημέρωσης του μέσου αναγνώστη ενός γυναικολογικού website.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!