Γυναικολογία

Το σύνδρομο του χρόνιου κοιλιακού και πυελικού πόνου

Ας αναλύσουμε μαζί μια πάθηση που φέρνει τις γυναίκες στα όρια τους!

  • Ως σύνδρομο χρόνιου πόνου της κάτω κοιλίας ορίζουμε τον επίμονο πόνο που διαρκεί ΠΑΝΩ από 6 ΜΗΝΕΣ. Πολλές φορές συσχετίζεται με τον καταμήνιο κύκλο της γυναίκας.
  • Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι υπεύθυνο για τη μείωση της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, καθώς οδηγεί τη γυναίκα σε συνεχείς επισκέψεις στους ιατρούς, της δημιουργεί το αίσθημα ότι είναι άρρωστη και στην ουσία « την τρελαίνει».
  • Μπορεί να έχει πάρα πολλές διαφορετικές αιτίες γυναικολογικές και μη. Όσον αφορά τις δεύτερες οι κυριότερες είναι: Ευερέθιστο έντερο, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, χρόνιες κυστίτιδες, προβλήματα σπονδυλικής στήλης, περιφερική νευροπάθεια, ψυχιατρικές νόσοι κ.α. πολλά.
  • Είναι πολύ βασικό να γίνει λήψη σωστού ιστορικού και κυρίως να σημειώσουμε τη διάρκεια, το χαρακτήρα, την ένταση και την τοποθεσία του πόνου καθώς οφείλουμε να αποκλείσουμε έτσι μια σειρά από ασθένειες.

Ας δούμε τώρα τις ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ γυναικολογικές αιτίες του χρόνιου πόνου:

  1. Ενδομητρίωση: Το χαρακτηριστικό της είναι ο εξαρτώμενος πόνος από τον κύκλο και είναι συχνή στις κοινωνίες μας. Για να την αντιμετωπίσουμε υπάρχει η συντηρητική θεραπεία ( π.χ. αντισυλληπτικά) και για τα βαρύτερα περιστατικά διενεργούμε λαπαροσκόπηση.
  2. Συμφύσεις: Κυρίως από προηγούμενα χειρουργεία ή παλιές φλεγμονές. Επί τέτοιας υποψίας εκτελούμε λαπαροσκόπηση για να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα και να κάνουμε συμφυσιόλυση.
  3. Σύνδρομο πυελικής απόφραξης: Εμφανίζεται όταν το αίμα δεν απορρέει καλά από τις φλέβες της πυέλου ( π.χ. μετά από πολλές εγκυμοσύνες) με αποτέλεσμα να μένει στάσιμο και να προκαλεί πόνο. Για τη θεραπεία του απαιτείται συνεργασία με αγγειοχειρουργό για να γίνει εμβολισμός των φλεβών.
  • Εν τέλει να σημειώσουμε ότι για την επίλυση του προβλήματος συνήθως απαιτείται συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων ( π.χ. γυναικολόγος, γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, ορθοπαιδικός, νευρολόγος, ψυχίατρος) και το βασικό είναι «να παίρνουμε πάντα την ασθενή στα σοβαρά»!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!