- Στο μυαλό μας όταν λέμε γέννα φανταζόμαστε στο κρεβάτι του μαιευτηρίου τη γυναίκα με τα πόδια ανοιχτά και υποβασταζόμενα ενώ ανάμεσα τους είναι ο ιατρός και η μαία περιμένοντας να αναπτυχθεί το παιδί όπως στη φωτό του άρθρου.
- Αυτή η κλασική στάση λέγεται επίσημα θέση λιθοτομής και δεν είναι η πιο αποδοτική για την εξώθηση του μωρού καθώς η πύελος δεν είναι στη μεγαλύτερη διάμετρο της, τα μεγάλα αγγεία της μαμάς πιέζονται και ίσως εμφανιστεί υποξία του μωρού ενώ δεν εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη της βαρύτητας.
- Γιατί όμως σχεδόν όλες οι έγκυες γεννάνε σε αυτή τη στάση; Επειδή είναι αυτή που ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ! Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες θέσεις που έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:
- Στα τέσσερα: Ζορίζεται λιγότερο το περίνεο της γυναίκας με συνέπεια να μειώνονται οι τραυματισμοί του ( σκισίματα) και να γεννά πιο εύκολα. Προτιμάται σε ισχιακές προβολές!
- Όρθια τα πόδια και το σώμα σκυμμένο μπροστά: Τα πλεονεκτήματα είναι παρόμοια με τη στάση στα τέσσερα ενώ το κεφάλι θα βγει πιο γρήγορα.
- Βαθύ κάθισμα & Ημικάθισμα: Με το σώμα κάπως σαν το deep Squat ( για αυτούς που πάνε γυμναστήριο) έχουμε στο maximum τη δύναμη της βαρύτητας για να βγει πιο γρήγορα το παιδί.
- Στα πλάγια με ευρέως ανοιχτά τα πόδια: Είναι άνετη στάση γιατί η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, δεν πιέζονται τα αγγεία της και το μαιευτικό προσωπικό μπορεί επίσης να δουλέψει ευκολότερα.
- Παρά τα πολλά τους πλεονεκτήματα, το μεγάλο πρόβλημα των στάσεων αυτών είναι ότι δε μπορεί ο γιατρός και η μαία να εργαστεί άνετα με συνέπεια π.χ. μια επισιοτομή ή η απαγωγή του καρδιοτοκογραφήματος να καθίσταται δύσκολη.
- Κάθε γυναίκα μπορεί να διαλέξει το πως θα γεννήσει, εξάλλου δικαίωμα της είναι. Καλό θα ήταν όμως να υπάρχει μια παραγωγική και ήρεμη συνεννόηση με το προσωπικό του μαιευτηρίου.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!