Μαιευτική

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

  • Ο κάθε άνθρωπος, επομένως και το κάθε γαστρεντερικό σύστημα είναι διαφορετικό. Κάποιοι πάνε κάθε μέρα τουαλέτα ενώ άλλοι μια φορά στις δύο μέρες. Ωστόσο προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσουμε κάπως τις καταστάσεις μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι εάν περνούν πάνω από τρεις μέρες χωρίς να πραγματοποιηθεί αφόδευση τότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα.
  • Η εγκυμοσύνη από μόνη της επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας καθώς η ορμόνη προγεστερόνη μειώνει την κινητικότητα του παχέος εντέρου, ενώ καθώς η μήτρα μεγαλώνει μπορεί να πιέσει το έντερο και να το δυσκολέψει. Τα συμπληρώματα σιδήρου που είναι απαραίτητα στην κύηση έχουν αρκετά συχνά ως παρενέργεια τη δυσκοιλιότητα.
  • Η δυσκοιλιότητα δεν είναι επικίνδυνη για την έγκυο ή το μωρό αλλά επιδεινώνει αρκετά την ποιότητα ζωής αφού δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας και δυσφορίας στην κοιλιά. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις ίσως δημιουργηθούν λόγω των σκληρών κοπράνων προβλήματα στην πρωκτική χώρα ( π.χ. ραγάδα, αιμορροΐδες).
  • Επί δυσκοιλιότητας καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά και να τροποποιείτε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, φρούτα, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης αλλά και να εκτελείτε μια κάποια ελαφρά σωματική άσκηση μιας και αυτή αποτρέπει το έντερο από το να “τεμπελιάζει”.
  • Εάν τα παραπάνω δε φέρουν αποτέλεσμα τότε υπάρχει πληθώρα προϊόντων στο φαρμακείο που δρουν κατά της δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν λαδάκια, υπόθετα, φακελίσκοι τα οποία έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης, αλλά παρόμοια αποτελέσματα.
  • Το πιο βασικό είναι να έχετε υπομονή και να μάθετε να ζείτε με αυτή την κατάσταση γιατί ακόμα και με αλλαγές στο lifestyle ή και με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων το πρόβλημα μπορεί να μην επιλυθεί πλήρως μέχρι να τελειώσει η εγκυμοσύνη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts