Τι είναι οι ¨σάκοι¨ της λαπαροσκόπησης;
- Με τη μοντέρνα μέθοδο της λαπαροσκόπησης ( και κατ’ επαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής) εκτελούμε μια επέμβαση χωρίς να ανοίξουμε μια μεγάλη τομή στην κοιλιά. Απεναντίας κάνουμε μικρές τρύπες ( περίπου 1cm) στον ομφαλό και στη γραμμή του bikini και μέσα απ΄αυτές περνάμε τους οδηγούς μας ( trokar) για να εισάγουμε τα εργαλεία μας ( λαβίδες, ψαλίδια κ.α.) αφού πρώτα φουσκώσουμε την κοιλιά με αέρα.
- Πως όμως θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα όργανο από την κοιλιά εφόσον δεν την έχουμε ανοίξει όπως στην κλασική χειρουργική; Σε περίπτωση ολικής λαπαροσκοπικής αφαίρεσης μήτρας θα εξάγουμε το χειρουργηθέν όργανο από τον κόλπο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως ( π.χ. κύστες ωοθήκης, όγκοι ωοθήκης, ινομυώματα κλπ.) πρέπει να σκαρφιστούμε ένα trick ώστε αυτός ο ιστός που θα αφαιρέσουμε να βγει από τα trokar που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία στη μέγιστη διάμετρο τους είναι στο 1cm περίπου.
- Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι οι σάκοι της λαπαροσκόπησης. Έχουν διάφορα ονόματα με πιο χαρακτηριστικό το endobag. Αυτοί οι σάκοι είναι συνεπτυγμένοι μέσα σε ένα μακρύ πλαστικό σωλήνα με διάμετρο γύρω στο 1cm με σκοπό να χωράνε στο trokar. O χειρουργός αφότου έχει αφαιρέσει τον επιθυμητό ιστό, θα εισάγει το σάκο στην κοιλιά και αυτός θα ανοίξει αυτόματα λόγω ενός μεταλλικού ελάσματος που έχει. Εν συνεχεία τοποθετούμε τον ιστό μέσα του και τραβάμε τα δύο “μουστάκια¨ που έχει, όπως μια σακούλα σκουπιδιών για να κλείσει.
- Έπειτα έχοντας το χειρουργημένο ιστό μέσα στο σάκο πρέπει με κάποιο τρόπο να τον βγάλουμε από την κοιλιά. Τραβώντας τα κορδονάκια του που αναφέραμε πιο πάνω μέσα από το trokar τον ασφαλίζουμε ώστε να μη πέσει μέσα και μετά ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ λίγο την τομή στην κοιλιά με το νυστέρι. Με το δάκτυλο μας ή με άγκιστρα θα ανοίξουμε κάπως την οπή και με κυκλοτερείς κινήσεις τραβούμε το σάκο έξω. Αμέσως μετά πρέπει να ράψουμε καλά την τομή για να μη γίνουν κήλες του τραύματος!
- Το μεγάλο πλεονέκτημα του σάκου είναι ότι είναι από συνθετικό υλικό και δύσκολα κόβεται. Έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε ιστούς που καλό θα ήταν να μη σκάσουν και σκορπίσουν στην κοιλιά ( π.χ. σε υποψία τερατώματος ωοθήκης ή άμα υπάρχει πιθανότητα κακοήθειας).
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!