Γυναικολογία

Κλιμακτήριος και Εμμηνόπαυση

Ας αποσαφηνίσουμε μαζί τις έννοιες και ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος ο ρόλος του γυναικολόγου σε αυτήν την περίοδο της γυναίκας…

  • Ως εμμηνόπαυση ορίζουμε το χρονικό διάστημα στο οποίο η γυναίκα δεν έχει πλέον έμμηνο ρύση ( περίοδο). Κλιμακτήριος είναι εκείνη η περίοδος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην αναπαραγωγική ηλικία και την εμμηνόπαυση. Συνήθως αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν περίπου στα 50 έτη, αλλά υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις αναλόγως το άτομο. Ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.
  • Εν συντομία αυτό που συμβαίνει είναι ότι η παραγωγή ορμονών ( οιστρογόνα / προγεστερόνη) από τις ωοθήκες μειώνεται δραστικά. Συνεχίζουν να παράγονται στο σώμα τέτοιου είδους ορμόνες από άλλα όργανα όπως τα επινεφρίδια, αλλά σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση. Η μείωση των ορμονών λοιπόν είναι η αιτία των παρακάτω συμπτωμάτων.
  • Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι οι εξάψεις και τα επεισόδια εφίδρωσης. Δευτερευόντως οι γυναίκες διαμαρτύρονται για νευρικότητα, αϋπνίες, ημικρανίες, αίσθημα κατάθλιψης και απώλεια της όρεξης για σεξ ( libido).
  • Οι βλενογόννοι του δέρματος, του κόλπου και των οφθαλμών αρχίζουν να ατροφούν και για αυτό αρκετές γυναίκες διαμαρτύρονται για ξηρότητα κυρίως στον κόλπο και στα μάτια. Κάποιες από αυτές αναφέρουν ακόμα ατροφικές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις.
  • Είναι επίσης γνωστό ότι τα οιστρογόνα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της σωστής οστικής λειτουργίας στη γυναίκα. Για αυτό και πολλές γυναίκες μετά την κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν απώλεια οστικής πυκνότητας και έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας για την αποφυγή της οστεοπόρωσης έχει κυρίαρχο ρόλο.
  • Επιπρόσθετα με τη μείωση των οιστρογόνων μετά από κάποια ηλικία χάνεται η προστατευτική τους δράση στην καρδιά και στα αγγεία με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου και για θρομβοεμβολικά επεισόδια ( θρόμβωση και πνευμονική εμβολή).
  • Δε σημαίνει όμως ότι όλες οι γυναίκες έχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μην τρομοκρατείστε! Το βασικό είναι να αναγνωρίσει η γυναίκα από τι ακριβώς πάσχει και να μιλήσει με το γιατρό της. Αναλόγως θα δοθεί και η κατάλληλη στοχευμένη θεραπεία. Εάν π.χ. το βασικό πρόβλημα είναι τοπικό ( π.χ. ξηρός κόλπος και ουρολοιμώξεις) τότε η τοπική χορήγηση οιστρογόνων αρκεί. Εάν το πρόβλημα είναι συστηματικό ( π.χ. εξάψεις) τότε η συστηματική από του στόματος χορήγηση ορμονών έχει καλά αποτελέσματα.
  • Εννοείται ότι σε περιπτώσεις που πάσχουν και άλλα όργανα όπως τα οστά, τα αγγεία ή η καρδιά, τότε απαιτείται συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως ορθοπεδικό και καρδιολόγο για να λυθούν τα προβλήματα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts

One thought on “Κλιμακτήριος και Εμμηνόπαυση

Comments are closed.