Γυναικολογία

Πολυκυστικές ωοθήκες

  • Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι σχεδόν σε όλους μας ως έκφραση γνωστό. Πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση συνήθως από το γυναικολόγο τους και αυτή τους ακολουθεί για πολλά χρόνια χωρίς οι ίδιες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι σημαίνει. Ας δούμε μαζί μερικά βασικά σημεία…
  •  Πρώτον και βασικότερο, τα συμπτώματα του είναι τα εξής: Απουσία ή ελάττωση της περιόδου και της ωορηξίας ( όλιγο/- αμηνόρροια & όλιγο/- ανωορηξία), εμφάνιση αρσενικών χαρακτηριστικών όπως τριχοφυΐα ( υπερανδρογοναιμία), ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών ( κύστες σα μικρές χάντρες στον υπέρηχο) και διαταραχές ορμονών όπως η Ινσουλίνη και οι γοναδοτροφίνες ( λόγος LH/ FSH) με συχνή εμφάνιση παχυσαρκίας.
  • Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η παθοφυσιολογία αυτού του συνδρόμου δεν είναι πλήρως γνωστή, με απλά λόγια δηλαδή η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο γιατί προκαλείται αυτή η κατάσταση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται ακόμα συμπτωματικά και όχι αιτιολογικά!
  • Τρίτον το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια αρκετά ετερογενής κατάσταση, δηλαδή ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ και ΚΑΠΟΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ. Ο κλασσικός φαινότυπος βιβλιογραφίας που αναφέρεται και ως σύνδρομο Stein Leventhal με πλήρη απουσία περιόδου, αρσενικά χαρακτηριστικά και ευμεγέθεις πολυκυστικές ωοθήκες είναι γενικά σπάνιος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι γυναίκες για να μην πανικοβάλλονται εάν ακούσουν τη διάγνωση!
  • Τέταρτον για να πει κανείς με σιγουριά ότι μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες οφείλει να φτάσει σε αυτή τη διάγνωση εξ’ αποκλεισμού, αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ που οδηγούν στο ίδιο πρόβλημα ( π.χ. σύνδρομο Cushing, ορμονοπαραγωγοί όγκοι ωοθηκών κ.α.)
  • Πέμπτον και τελευταίο όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου: αναλόγως το κυρίαρχο σύμπτωμα επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για κοπέλες που έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος ( >30) το πιο σημαντικό είναι να ελαττωθεί το βάρος τους ( συνήθως με χορήγηση Μετφορμίνης, διατροφολογική υποστήριξη και άσκηση). Εάν κυριαρχούν τα συμπτώματα υπερανδρογοναιμίας τότε χορηγούνται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ δισκία με χαμηλή δόση οιστρογόνου και ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ( Δεν είναι όλα τα αντισυλληπτικά κατάλληλα!). Εάν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει σύντομα, τότε πρέπει να ρυθμιστούν όλα τα παραπάνω και ΙΣΩΣ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ( διέγερση ωοθηκών).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts

One thought on “Πολυκυστικές ωοθήκες

Comments are closed.