- Με το που γεννηθεί όλοι εμείς ασχολούμαστε μαζί του. Στην αρχή ο μαιευτήρας και η μαία, μετά ο παιδίατρος και η νοσοκόμα, μετά οι γονείς του και εν συνεχεία όλη η ευρύτερη οικογένεια. Μα πως να νιώθει άραγε αυτό; Αν μπορούσα να δανειστώ έναν όρο απ’ τους «κομπιουτεράδες» θα έλεγα ότι είναι σα να σερφάρεις στο δίκτυο χωρίς το firewall. Πάμε να τα δούμε όμως πιο ιατρικά.
- Βλέπει; Βεβαίως βλέπει, αλλά όχι τόσο καλά όσο ο πλήρως ανεπτυγμένος άνθρωπος. Σύμφωνα με μελέτες λένε πως η ιδανική απόσταση που πρέπει να κρατάμε το μωρό για να μας βλέπει καλά είναι περίπου 25cm. Επειδή τα μάτια τους είναι ευαίσθητα στο έντονο φως, θα τα ανοίξουν ευκολότερα σε χαμηλό φωτισμό. Γι’ αυτό και προτιμούν πιο πολύ τα σκούρα χρώματα σε σχέση με τα φωτεινά.
- Ακούει; Ήδη από την ενδομήτρια ζωή ακούει ήχους, απλώς υπάρχει απώλεια σήματος λόγω των κοιλιακών τοιχωμάτων της μαμάς. Ακούει την καρδιά της μητέρας του όπως και τους εντερικούς της ήχους. Και άπαξ και είναι στον κόσμο μας ακούει καθαρά και οι αγαπημένοι του ήχοι είναι οι φωνές των γονιών του.
- Γεύεται; Φυσικά, και προτιμά τις γλυκιές γεύσεις όπως το μητρικό γάλα και αναλόγως της διατροφής της μαμάς του θα αναπτύξει στο μέλλον προφανώς παρόμοιες γευστικές προτιμήσεις.
- Μυρίζει; Ναι, και πολύ έντονα μάλιστα. Κιόλας απ’ την ενδομήτρια ζωή αναπτύσσεται αυτή η αίσθηση και είναι πολύ έντονη σ’ όλη την παιδική ηλικία, ενώ επίσης η οσμή είναι πολύ συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της μνήμης.
- Και η αφή; Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο «σοκ» για το νεογνό, καθώς μέσα στη μήτρα είναι προφυλαγμένο. Στον έξω κόσμο όμως έρχεται σε επαφή με το κρύο περιβάλλον και γι’ αυτό πρέπει να το κρατάμε ζεστό και να το χαϊδεύουμε. Και σιγά σιγά μαθαίνουν οι απτικοί του υποδοχείς να προσαρμόζονται.
- Αν υπάρχει 6η αίσθηση δεν το γνωρίζουμε, όπως επίσης δε ξέρουμε γιατί το νεογέννητο της φωτό πετάει έξω τη γλώσσα του. Ίσως κάτι θέλει να μας πει. Το σίγουρο είναι πως είναι ένας κανονικός άνθρωπος σαν και μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε όπως και να το αφήνουμε να φτιάξει τη ζωγραφιά του κόσμου του με τη δική του χρωματική παλέτα.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!