- Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευση μας υπάρχει ο όρος επεμβατικός τοκετός. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ( έμπειρος) μαιευτήρας χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία ( βεντούζες ή κουτάλες) με σκοπό να βγάλει πιο γρήγορα το μωρό. Αυτό συνήθως αφορά έκτακτες καταστάσεις ( π.χ. αλλοίωση καρδιακών παλμών).
- Αναλύοντας περισσότερο λοιπόν το κεφάλαιο βεντούζες ( σικυουλκά) να σημειώσουμε ότι υπάρχουν οι κλασσικές που φέρουν κεφαλή μεταλλική ή από σιλικόνη και για να δουλέψουν πρέπει να συνδεθούν με το μηχάνημα της αναρρόφησης, δηλαδή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι άχρηστες!
- Καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω ότι ίσως να μην είναι πάντοτε εύχρηστες, όπως π.χ. σε χώρες που τα μαιευτήρια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη αναρρόφηση στην αίθουσα τοκετού.
- Ο κύριος Aldo Vacca λοιπόν επινόησε πριν από κάποια χρόνια τη βεντούζα τύπου Kiwi ( εμπνεύστηκε μάλλον από το χρώμα του ακτινιδίου). Αυτό το μικρό και θαυματουργό μιας χρήσης εξάρτημα δεν απαιτεί τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, χωράει παντού και έχει απίστευτη δύναμη για το μικρό του μέγεθος!
- Για το τεχνικό κομμάτι, το κίτρινο σφουγγάρι τοποθετείται στο κεφάλι του μωρού και πατώντας στη μανέτα δημιουργείται υποπίεση μέσω της μικρής τρόμπας. Υπάρχει και μετρητής για να μην το παρακάνουμε ( βλ. στήλη με πράσινο και κόκκινο χρώμα). Φυσιολογικά δουλεύουμε με 0.8 bar που είναι υπεραρκετά για να τραβήξουμε το μωρό.
- Χίλια μπράβο λοιπόν στον αυστραλό συνάδελφο για την ανακάλυψη του, καθώς το μαραφέτι αυτό βάζει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες και πολλές φορές δύσχρηστες βεντούζες!
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!