Γυναικολογία

Τραυματισμοί των γυναικολογικών οργάνων στην καθημερινή ζωή

  • Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι στο παρόν άρθρο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τραυματισμοί που προκύπτουν από σεξουαλική βία ή κακοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας ενημερωτικό post.
  • Ξεκινώντας λοιπόν να σημειώσουμε πως οι τραυματισμοί των κατώτερων γυναικολογικών οργάνων είναι σπάνιοι. Και αυτό επειδή τα οστά της πυέλου ( λεκάνης) προστατεύουν από τα χτυπήματα. Επίσης το αντανακλαστικό «κλείσιμο των ποδιών» όταν πάει να γίνει ατύχημα προσφέρει extra προστασία.
  • Είναι ακόμη σημαντικό να αναφερθεί ότι το σώμα μας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να έχει «στεγανά» όπως τα πλοία, τα οποία ονομάζονται περιτονίες και σκοπός τους είναι σε περίπτωση τραύματος να αποτρέπουν την εξάπλωση του. Τα μαλακά μόρια ωστόσο γύρω από τη γενετική χώρα «παραείναι μαλακά» και αυτές οι περιτονίες δεν είναι και τόσο αδιάβατες. Αυτό οδηγεί συχνά σε εκτεταμένα αιματώματα ( συλλογές αίματος κάτω από το δέρμα)
  1. Κλασσική περίπτωση τραύματος στο αιδοίο έχουμε όταν υπάρχει πτώση από το ποδήλατο όπου το θύμα προσκρούει με τα πόδια ανοιχτά πάνω στο τιμόνι. Έτσι δημιουργούνται τα παραπάνω αιματώματα.
  2. Μία άλλη περίπτωση παρομοίου τραύματος συμβαίνει σε πτώσεις μετά από αναρρίχηση π.χ. σε δέντρα ή σε βράχους. Ευτυχώς οι περισσότερες που κάνουν αυτό το άθλημα είναι εξοπλισμένες με τα ανάλογα προστατευτικά αξεσουάρ.
  3. Τραύματα μπορούν να προκύψουν επίσης μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά από εισαγωγή ξένου σώματος, αφορούν όμως κυρίως στον κόλπο και δευτερευόντως στο αιδοίο. Η ηλικία της γυναίκας παίζει ρόλο, καθώς τα κορίτσια στην εφηβεία και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ευπαθέστερες λόγω της μη επαρκούς λίπανσης του κόλπου.
  • Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα γυναικολογικά τραύματα απαιτούν συντηρητική θεραπεία ( π.χ. παυσίπονα, πάγο, επιθέματα κλπ.). Μόνο τα οξύαιχμα τραύματα χρειάζονται χειρουργική συρραφή, η οποία είναι συνήθως εύκολο να γίνει.
  • Τα μικρά τραύματα μπορούν να φροντιστούν στο ιατρείο, τα μεγαλύτερα όμως καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με άλλες ειδικότητες ( π.χ. ορθοπεδικός).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts