Μαιευτική

Στοματική υγιεινή και κίνδυνος πρόωρου τοκετού

  • Το τι σημαίνει στοματική υγιεινή σίγουρα μπορεί να το ορίσει καλύτερα ένας οδοντίατρος, όλοι μας όμως έχουμε ακούσει τις έννοιες πλάκα, τερηδόνα, ουλίτιδα κλπ. Απ’ την άλλη σε άλλο μας άρθρο είχαμε μιλήσει για τα πρόωρα νεογνά λέγοντας ότι είναι αυτά που γεννιούνται κάτω από τις 37 εβδομάδες κύησης και συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά.
  • Πολλές μελέτες έχουν γίνει που προσπάθησαν να συσχετίσουν το πόσο υγιές είναι το στόμα μας με το πόσο σωστά εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Το να εκτελεστεί μια τέτοια μελέτη είναι αρκετά δύσκολο καθώς οι ερευνητές οφείλουν να βρουν το κατάλληλο κοινό που να πληροί τα κριτήρια των ερευνών αλλά και να παντρέψουν δύο εντελώς διαφορετικές ειδικότητες
    ( οδοντιάτρους και γυναικολόγους).
  • Ο αιτιολογικός μηχανισμός του προβλήματος έχει να κάνει με φλεγμονώδεις διαβιβαστές οι οποίοι είτε παράγονται στο στόμα απευθείας είτε αντιδραστικά στο ήπαρ ( συκώτι). Οι ουσίες αυτές με απλά λόγια προκαλούν ένα χρόνιο ζόρισμα στα κύτταρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία τους. Είναι πραγματικά θαυμαστό πως μια βιοχημική αντίδραση στα δόντια και στα ούλα πυροδοτεί αλλαγές σε όλο μας το σώμα.
  • Ο πιο μεγάλος εχθρός της στοματικής μας κοιλότητας είναι το κάπνισμα. Είναι περιττό το να αναφέρουμε το γιατί καθώς το τσιγάρο δεν ωφελεί πραγματικά σε τίποτα, απεναντίας μόνο βλάπτει. Καπνίζοντας λοιπόν η έγκυος βάζει μέσα της την πίσσα, τη νικοτίνη και άλλες τόσες χημικές τοξικές ουσίες που στρεσσάρουν την ίδια αλλά και το μωρό. Καθ’ αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει ο κίνδυνος ο πλακούντας να παραδώσει πνεύμα πριν την ώρα του και για αυτό οι έγκυες που καπνίζουν έχουν αρκετά μεγαλύτερη πιθανότητα για επιπλοκές της προωρότητας!
  • Ο άλλος μεγάλος ασκός των προβλημάτων ακόμα και σε μη καπνίζουσες εγκύους είναι η παρουσία βλαβών μέσα στη στοματική κοιλότητα τους. Η κακή στοματική υγιεινή, η κατανάλωση επιζήμιων τροφών, το να ξεχνάμε ή να παραμελούμε να πλύνουμε τα δόντια μας οδηγούν σε μια χρόνια φλεγμονή στο στόμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα domino όπου το πρόβλημα θα μεταφερθεί αργά η γρήγορα και στον πλακούντα με απώτερη συνέπεια να βλάπτεται η σωστή εξέλιξη του κυήματος.
  • Συμπερασματικά λοιπόν δύο συμβουλές θα δίναμε στις εγκύους, αρχικά κόψτε το τσιγάρο αν καπνίζετε και επιπροσθέτως πλύνετε τα δόντια σας συχνά και μην παραμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακόμα και στην εγκυμοσύνη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts