Μαιευτική

Τοκετός στο νερό!

  • Στις προηγμένες χώρες αναγνωρίζεται ως μια εναλλακτική μέθοδος για να γεννήσει μια γυναίκα. Λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη μπανιέρα στο μαιευτήριο, η οποία είναι γεμάτη με ζεστό νερό ( σαν ένα jacuzzi). Η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών γίνεται με αδιάβροχους πομποδέκτες καρδιογραφήματος.
  • Τη γέννα μέσα στο νερό την προτιμούμε σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου. Έτσι λοιπόν περιστατικά επιλεγμένα ( π.χ. προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης κοκ.) τα οποία ίσως παρουσιάσουν κάποιες αλλοιώσεις και επιπλοκές και απαιτούν γρήγορους και συντονισμένους χειρισμούς καλό θα ήταν να μη τα πλανάρουμε για τοκετό στο νερό.
  • Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα οφέλη του νερού για τη μαμά; Βοηθάει στη χαλάρωση των πυελικών συνδέσμων για να κατέβει πιο γλυκά το μωρό, ενώ η άνωση του προσφέρει ελευθερία κινήσεων και μειώνει το αίσθημα βάρους. Το ζεστό νερό επίσης χαρίζει αίσθημα ευεξίας και ευχαρίστησης, για να γίνει η διαδικασία του τοκετού πιο ευχάριστη.
  • Και για το έμβρυο; Οι πνεύμονες του παιδιού κατά την ενδομήτρια ζωή είναι ούτως ή άλλως γεμάτοι με υγρό και οφείλει μόλις γεννηθεί να κλάψει για να μπορέσει να ανασάνει φυσιολογικά. Καθότι μέσα στη μήτρα το μωρό στην ουσία κολυμπάει στο αμνιακό υγρό, ακριβώς το ίδιο θα γίνει μόλις γεννηθεί στο νερό. Στρεσσάρεται δηλαδή λιγότερο και βγαίνει πιο ομαλά στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Ο τοκετός στο νερό δεν είναι όμως τόσο εύκολος όσο φαίνεται. Απαιτείται εμπειρία τόσο από τη μαία όσο και από το γυναικολόγο σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιες πολυτέλειες που έχουμε στον τοκετό όπως η επισκληρίδιος αναισθησία είναι δύσκολες στο νερό ( εξαιτίας π.χ. κινδύνου λοίμωξης). Λόγω της διάθλασης του φωτός στο νερό η οπτική μας είναι κάπως μειωμένη και αυτό καθιστά κάποιες μανούβρες όπως π.χ. την επισιοτομή τεχνικά δυσχερείς. Η στάση του σώματος τέλος είναι αρκετά πιο κουραστική ( συνεχώς σκυμμένοι με τα χέρια μονίμως στο νερό).
  • Συμπερασματικά να αναφέρουμε ότι κάθε γυναίκα που επιθυμεί και πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να δοκιμάσει να γεννήσει στο νερό. Το σωστά καταρτισμένο προσωπικό θα την κατευθύνει κατάλληλα για να βιώσει αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Αυτές που το ζήσανε λένε ότι όντως είναι κάτι το ανεπανάληπτο.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts