Μαιευτική

Εγκεφαλικό επεισόδιο στην εγκυμοσύνη

  • Αναφέρεται στην καθημερινή γλώσσα ως σκέτο “εγκεφαλικό” και σημαίνει ότι η παροχή οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία του εγκεφάλου είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα ο ιστός του να νεκρωθεί. Τα εγκεφαλικά είναι ισχαιμικά ή αιμορραγικά όπως και μόνιμα ή προσωρινά, ενώ τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι πολύ ευαίσθητα και δε ζουν πολύ χωρίς οξυγόνο.
  • Στην εγκυμοσύνη ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται για διάφορους λόγους όπως η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος, η αύξηση του όγκου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης ενώ επιπλοκές της κύησης όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης επιδεινώνουν την πρόγνωση. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και το lifestyle.
  • Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστά και περιλαμβάνουν τον πόνο στο κεφάλι, τη δυσαρθρία ( να μη μπορεί να μιλήσει κάποιος σωστά), τα μουδιάσματα, την απώλεια όρασης, τις ζαλάδες και την έλλειψη ισορροπίας, τη δυσκινησία μιας πλευράς του σώματος κ.α.
  • Για να διαγνωστεί το εγκεφαλικό χρειάζεται κλινική εξέταση από νευρολόγο και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος ενώ η απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα μοντέρνα νοσοκομεία έχουν μια πτέρυγα που ασχολείται μόνο με αυτό ( stroke unit).
  • Αν μια έγκυος διαγνωστεί με εγκεφαλικό τότε εννοείται ότι θα συνεκτιμηθεί η ηλικία και η κατάσταση της κύησης αλλά βασιζόμενοι πάντοτε στο moto ότι “ η μαμά έχει προτεραιότητα έναντι του παιδιού” οφείλει να λάβει τη θεραπεία που θα δίναμε και σε μια μη έγκυο, σίγουρα μετά από συνεννόηση νευρολόγων, εντατικολόγων, γυναικολόγων και παιδιάτρων.
  • Η όλη κατάσταση καλό θα ήταν να διαχειριστεί σε μεγάλα εξειδικευμένα νοσοκομεία αφού εκτός από την κατάσταση της μητέρας μετά τη θεραπεία του εγκεφαλικού πρέπει να παρακολουθούμε στενά και το παιδί με καρδιοτοκογράφο και υπέρηχο, μιας και επί επιπλοκών μπορεί να χρειαστεί να τερματίσουμε την κύηση.

ΥΓ: Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι και στη λοχεία ( =πρώτες 40 μέρες μετά τον τοκετό) αυξημένος!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts