Η μοντέρνα γυναικολογική χειρουργική
Ή αλλιώς πως είναι το να χειρουργεί κανείς κοιτώντας μια οθόνη;
- Ήδη από την αρχαιότητα προσπάθησαν οι γιατροί να έχουν οπτική επαφή με τις κοιλότητες του σώματος για να χειρουργήσουν, μα δυστυχώς χωρίς επιτυχία επειδή δεν είχαν εξοπλισμό. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η πρώτη επίδειξη λαπαροσκόπησης από τον Kelling στο Αμβούργο, αλλά στην πράξη η μέθοδος άρχισε να κερδίζει έδαφος όταν μπήκε το βίντεο στη ζωή μας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας εξελίχτηκε μαζί της και αυτού του είδους η χειρουργική.
- Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι περίεργες εκφράσεις; Λαπαροσκόπηση, ενδοσκοπική χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, ρομποτική χειρουργική; Ας δούμε μαζί τα βασικά ώστε να γίνουν κατανοητές οι δυσνόητες αυτές έννοιες…
- Στην πράξη ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι εγχειρήσεις έχουν την ΙΔΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ. Υπό πλήρη αναισθησία ο χειρουργός κάνει μια λεπτή τομή περίπου 1cm στην κοιλιά ( συνήθως στον ομφαλό) και από εκεί μπαίνει μια λεπτή βελόνα με την οποία εισάγουμε αέρα για να φουσκώσει η κοιλιά με σκοπό να μετατοπιστούν τα σπλάχνα για να έχουμε χώρο να χειρουργήσουμε. Με κατάλληλα όργανα μετράμε πάντα πόσο αέρα έχουμε βάλει μέσα.
- Στη συνέχεια γίνονται 2 έως 3 τέτοιες τομές ακόμα ( χοντρικά πάνω στη γραμμή του bikini) από όπου εισάγουμε στην κοιλιά τα εργαλεία μας δια μέσω των trokar ( μικροί μεταλλικοί σωλήνες-οδηγοί). Και μετά συνεχίζουμε το χειρουργείο μας μέσες άκρες όπως οι παλαιοί χειρουργοί πριν από αρκετά χρόνια. Τα βήματα δηλαδή δεν αλλάζουν, το όλο set up είναι απλώς πιο ραφιναρισμένο. Οπότε λαπαροσκόπηση, ενδοσκόπηση κοιλιάς και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι στη γυναικολογία το ίδιο πράμα.
- Τι είναι όμως η ρομποτική χειρουργική; Αυτή η μέθοδος είναι μια ακόμη πιο εξελιγμένη έκδοση της λαπαροσκόπησης. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το μηχάνημα DA VINCI ο χειρουργός κάνει τις παραπάνω μικρές τομές και μετά φέρνει τους βραχίονες του μηχανήματος να κουμπώσουν πάνω στα τροκάρ. Αυτοί οι βραχίονες φανταστείτε πως είναι όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και συναρμολογούν τα αμάξια, απλώς σε πιο μικρό μέγεθος. Μετά ο χειρουργός πηγαίνει σε μια κονσόλα ( σα video game) και χειρίζεται κάποια joysticks που ελέγχουν τους βραχίονες και κατ’ επέκταση τα εργαλεία που χειρουργούν ( λαβίδες κλπ.). Το ρομπότ ΔΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι τα εργαλεία είναι εξαιρετικά εύκαμπτα και πιο ακριβή από αυτά της κλασσικής χειρουργικής. ( ορίστε και ένα βίντεο από την εταιρία που το κατασκευάζει https://www.youtube.com/watch?v=H4WzUSq9OeY )
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!