Ο φόβος για το χειρουργείο
- Ας μιλήσουμε ανοιχτά…Είναι λογικό όταν ο γιατρός σας πει πως χρειάζεστε ένα χειρουργείο επειδή η πάθηση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς, να νιώσετε πολλά περίεργα συναισθήματα και μάλιστα όλα μαζί με τη μία.
- Κάποιοι νιώθουν άγχος και φόβο, άλλοι νιώθουν ενοχές και απορία γιατί έχουν αυτό το πρόβλημα, μερικοί εμφορούνται από αβεβαιότητα για το πως θα γίνει η εγχείρηση, άμα ξυπνήσουν ξανά και διάφορα παρόμοια.
Τι πρέπει να κάνει κανείς λοιπόν στο άκουσμα της λέξης χειρουργείο;
- Αναπτύξτε μια εντελώς ανοιχτή σχέση επικοινωνίας με το γιατρό σας, ρωτήστε τον ότι θέλετε πάνω σ’ αυτό το θέμα, μη φοβηθείτε ότι μπορεί να κάνετε κάποια χαζή ερώτηση κλπ. Μόνο μέσα από μια σχέση ιατρού-ασθενούς που διέπεται από αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
- Αποδεχτείτε το πρόβλημα που έχετε. Μη νιώθετε μειονεκτικά επειδή σας έτυχε αυτό. Ακόμη και αν τα πρώτα συναισθήματα είναι φόβος, δειλία και αβεβαιότητα, να ξέρετε πως εάν κοιτάξετε το πρόβλημα «στα μάτια», τότε θα έχετε κάνει την αρχή και θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε. Να θυμάστε ότι, είμαστε όλοι φθαρτοί και κανείς δεν είναι από ατσάλι.
- Σημειώστε, γράψτε, απομνημονεύστε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας. Κάποιες φορές το μυαλό δε μπορεί να τα θυμάται όλα με τη μία. Ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που πιέζεται.
- Επιστρατεύστε δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας, π.χ. το χιούμορ, την αυταπάρνηση, την αυθυποβολή ή τέλος πάντων ότι θεωρείτε εσείς πιο ισχυρό.
- Βάλτε στόχους για μετά το χειρουργείο, πιστέψτε σε κάτι για μετά. Για κάποιους είναι η θρησκεία, για άλλους μια κοινότητα, για ορισμένους ένα hobby. Μη μείνετε ακυβέρνητοι, αυτό είναι το πιο σημαντικό.
- Εν τέλει να ξέρετε πως όσοι από μας γίναμε γιατροί το κάναμε από ανθρωπιστικά ιδεώδη και κανένας λογικός άνθρωπος δε θα χειρουργήσει κάποιον άλλο χωρίς λόγο ή παρά τη θέληση του. Η σωστή ένδειξη της επέμβασης ξεκινάει από την πειθαρχημένη σκέψη του χειρουργού.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!