Γυναικολογία

Τεράτωμα της ωοθήκης

Γιατί προέκυψε αυτό το τρομακτικό όνομα;

  • Η απάντηση έρχεται από την ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ, που είναι η επιστήμη της ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ του ΕΜΒΡΥΟΥ. Δυστυχώς διδάσκεται πολύ νωρίς στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα όλοι οι ιατροί να την ξεχνάνε ή να την αντιπαθούν λόγω του εξαιρετικού βαθμού δυσκολίας της…είναι όντως πολύ δύσκολο μάθημα!
  • Τα κύτταρα του οργανισμού μας στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι πολυδύναμα, απ’ αυτά δηλαδή θα προκύψει ένας ολόκληρος άνθρωπος. Κάπου μετά την 4η εβδομάδα της κύησης ( όταν εμείς στον υπέρηχο μετά βίας βλέπουμε ένα έμβρυο) δημιουργούνται τα όργανα του ανθρώπου από κάποιες δομές που λέγονται «βλαστικά δέρματα» ( ενδόδερμα, μεσόδερμα, εξώδερμα).
  • Εάν λοιπόν κάποια απ’ αυτά τα πολυδύναμα κύτταρα των βλαστικών δερμάτων αφήσουν κάποια κατάλοιπα που ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τότε δημιουργούνται όγκοι που τους έχουμε στην ουσία από όταν ήμασταν έμβρυα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να παράγουν πολλούς διαφορετικούς ιστούς. Και μοιάζουν με τέρατα…
  • Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι το τεράτωμα της ωοθήκης. Εμφανίζεται κυρίως σε νέες κοπέλες. Είναι κατά 99% ΚΑΛΟΗΘΗΣ και συνήθως τον βλέπουμε τυχαία στον υπέρηχο σα μια υπερηχογενή κύστη. Με μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες συμπληρώνουμε τη διάγνωση μας. Σπανίως είναι κακοήθης ( ανώριμο τεράτωμα)
  • Προκαλεί παρόμοια φαινόμενα όπως οι κύστες των ωοθηκών ( πόνος, αίσθημα πίεσης, συστροφή κ.α.). Σε μια σπάνια περίπτωση μπορεί να παράγει θυρορμόνες και να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό ( Struma ovarii)
  • Το τεράτωμα της ωοθήκης πρέπει να αφαιρείται διαχωριζόμενο από τον υγιή ιστό
    ( λαπαροσκοπικά ή ανοικτά) γιατί όλο και μεγαλώνει και υπάρχει ο κίνδυνος να παραμεγαλώσει και μετά δε μπορούμε να διασώσουμε την ωοθήκη.
  • Στην ιστολογική εξέταση συνήθως βρίσκουμε αδένες, βλέννη, τρίχες, δόντια κ.α. Εάν γίνει πλήρης αφαίρεση του καλοήθους τερατώματος, τότε η πρόγνωση είναι πολύ καλή και δεν απαιτείται άλλη θεραπεία.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts