Γυναικολογία

Βαρθολίνειος Αδένας, κύστεις, φλεγμονές και αποστήματα.

Τι είναι λοιπόν ο αδένας αυτός και ποια η σημασία του;

  • Οι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου και η λειτουργία τους είναι η λίπανση του αιδοίου και του κόλπου. Πριν τη σεξουαλική επαφή εκκρίνουν το παχύρρευστο υγρό ώστε να είναι πιο εύκολη η διείσδυση του ανδρικού μορίου.
  • Όπως κάθε αδένας, έτσι και ο βαρθολίνειος καταλήγει σε έναν πόρο με σκοπό την έκκριση. Όταν λοιπόν αυτός ο πόρος φράξει, τότε δημιουργούνται τα προβλήματα επειδή το υγρό δε μπορεί να παροχετευτεί, παραμένει μέσα και προκαλεί διόγκωση του αδένα.
  • Σε περίπτωση που μαζευτεί υγρό, τότε μιλάμε για κύστη του βαρθολίνειου αδένα. Σε περίπτωση όμως που επέλθει λοίμωξη του υγρού τότε μιλάμε για φλεγμονή και εάν μαζευτεί πύον, τότε δημιουργείται απόστημα. Η λοίμωξη προέρχεται συνήθως από βακτηρίδια κόλπου, του εντέρου ή από χλαμύδια.
  • Τα συμπτώματα της απόφραξης του αδένα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, είναι όμως ο πόνος και η ψηλάφηση ενός ξένου σώματος στα μικρά χείλη του αιδοίου. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει η κύστη, τόσο πιο πολύ το νιώθει η γυναίκα. Ειδικά σε περίπτωση αποστήματος τότε το βάδισμα και το κάθισμα είναι πολύ επώδυνα.
  • Αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος υπάρχει η ανάλογη θεραπεία. Σε ελαφρά περιστατικά όπως π.χ. κύστη γίνεται παρακολούθηση κλινικά και υπερηχογραφικά. Εάν υπάρχει φλεγμονή του αδένα τότε απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης και τα ζεστά λουτρά. Σε περίπτωση αποστήματος ωστόσο είναι συνήθως το χειρουργείο η μόνη λύση.
  • Το χειρουργείο λέγεται μαρσιποποίηση και στην ουσία αδειάζει το πύον και δημιουργείται ένας καινούριος πόρος για να συνεχίσει να λειτουργεί ο αδένας και συνεπώς να λιπαίνεται ο κόλπος.
  • Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις λοιμώξεις του βαρθολίνειου αδένα είναι ότι υποτροπιάζουν συχνά, επανεμφανίζονται δηλαδή ακόμη και μετά από χειρουργείο ή αντιβίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται εκ νέου χειρουργική παροχέτευση και χορήγηση αντιβίωσης.
  • Σε περιπτώσεις πολλαπλών λοιμώξεων ίσως απαιτηθεί να γίνει χειρουργική εκτομή του αδένα. Το πρόβλημα ωστόσο με τη βαρθολινεκτομή είναι ότι δεν λιπαίνεται μετά ικανοποιητικά ο κόλπος. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος τραυματισμού της αρτηρίας και του νεύρου του περινέου. Επειδή το ρίσκο για επιπλοκές είναι υψηλό αυτό το χειρουργείο πρέπει να εκτελείται ΠΑΝΤΑ μετά από αποδρομή της φλεγμονής.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts