Γυναικολογία

Σάρκωμα, γνωρίζετε τι είναι ?

  • Το σάρκωμα είναι ένας ΚΑΚΟΗΘΗΣ όγκος από το διάμεσο συνδετικό ιστό των μαλακών μορίων. Σαρκώματα μπορούν λοιπόν να εμφανιστούν παντού στο σώμα, εμείς όμως λόγω της ειδικότητας μας θα ασχοληθούμε μόνο με τα γυναικολογικά σαρκώματα.
  • Πρόκειται για μια αρκετά ετερογενή ομάδα νεοπλασμάτων που σε πάνω από 80% των περιπτώσεων θα τα βρει κανείς στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα ως όργανο είναι στην ουσία ένας μυς και έχει πολύ περισσότερο συνδετικό ιστό σε σχέση π.χ. με της ωοθήκες. ΕΥΤΥΧΩΣ στην καθ’ ημέρα πράξη τα σαρκώματα είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ. Εμφανίζονται συνήθως μετά τα 50 έτη ζωής.
  • Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. Εάν δηλαδή ο γυναικολόγος βρει κάποιο μόρφωμα στη μήτρα που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς οφείλει πάντα να σκέφτεται την παρουσία σαρκώματος. Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ τις ΑΙΜΑΤΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ( κυρίως στους πνεύμονες)
  • Τα σαρκώματα δεν έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Αναλόγως το που βρίσκονται ίσως δώσουν κάποια αιμορραγία ή κάποιο φαινόμενο πίεσης άλλων σπλάχνων και συνοδούς π.χ. κολικούς πόνους. Μερικές φορές μπορεί το πρώτο σύμπτωμα να έρθει από τις πνευμονικές μεταστάσεις.
  • Σαφείς αιτιολογικοί παράγοντες δεν έχουν βρεθεί πέρα από την ακτινοβολία της πυέλου στο ιστορικό. Έχει ενοχοποιηθεί η παρατεταμένη χρήση ταμοξιφένης ( φάρμακο για καρκίνο του στήθους). Στις Αφρικανές γυναίκες εμφανίζονται πιο συχνά τα λειομυοσαρκώματα ( συγκεκριμένη υποκατηγορία)
  • Η θεραπεία τους είναι σχεδόν αποκλειστικά χειρουργική. Εάν είμαστε τυχεροί και τα βρούμε σε αρχικό στάδιο, τότε η αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών δίνει τη λύση. Τα σαρκώματα ως όγκοι δεν είναι ευαίσθητα σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, γι’ αυτό δεν έχουμε πολλές θεραπευτικές επιλογές.
  • Εν τέλει να θυμάστε ότι είναι σπάνιοι όγκοι και ότι μεγαλώνουν γρήγορα! Εάν ανιχνευθούν σε προχωρημένο στάδιο, τότε δεν έχουν καλή πρόγνωση. Το παρόν κείμενο είναι μια προσπάθεια να απλοποιηθεί ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της γυναικολογίας. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τις εξειδικευμένες γνώσεις της γυναικολογικής ογκολογίας!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!