- Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι ωοθήκες είναι τα όργανα της γυναίκας που παράγουν τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία του γυναικείου φύλου ( κυρίως οιστρογόνα & προγεστερόνη). Οι ωοθήκες βρίσκονται ανατομικά στη λεκάνη ( πύελο) και ανάμεσα τους βρίσκεται η μήτρα.
- Ως όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και γι’ αυτό αν απορρυθμιστούν τότε πλήττεται αμέσως η γονιμότητα, ο κύκλος της γυναίκας κλπ. Μία ιδιαίτερη περίπτωση που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις ωοθήκες είναι η ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ στην περιοχή της πυέλου.
- Σε γυναικολογικές νόσους όπως το CA-τραχήλου της μήτρας αλλά και σε νεοπλάσματα που ανήκουν σε γειτονικά όργανα ( π.χ. CA-ορθού εντέρου, λεμφώματα Hodgin κ.α.) πρέπει ο ακτινοθεραπευτής να ακτινοβολήσει την περιοχή της λεκάνης. Αυτό οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε πλήρη ή μερική απώλεια λειτουργίας των ωοθηκών ( « σαν παράπλευρη απώλεια»).
- Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλο χειρουργείο αναλόγως της νόσου. Οι ωοθήκες θα μετατοπιστούν είτε προς τα πλάγια και θα συρραφθούν στο κοιλιακό τοίχωμα, είτε προς το κέντρο και θα τις δέσουμε μαζί πίσω απ΄τη μήτρα (που θα λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας). Όποια τεχνική και να διαλέξουμε είναι σημαντικό να μη διαταράξουμε την αιμάτωση τους!
- Αυτήν την εγχείρηση την εκτελούμε συνήθως σε γυναίκες νεότερες των 40 ετών. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι όγκοι που απαιτούν ακτινοβολία εμφανίζονται σχετικά νωρίς ( πριν τα 30) και το να διατηρήσουμε τις ωοθήκες πλήρως λειτουργικές είναι εκ των ων ουκ άνευ.
- ΥΓ: Ωοθηκοπηξία μπορούμε δυνητικά ( και σπανιότερα) να κάνουμε και σ’άλλες περιπτώσεις, όπως η συστροφή ωοθήκης στο ιστορικό ή σε περίπτωση χειρουργείου για εκτεταμένες συμφύσεις. Ωστόσο αυτές οι καταστάσεις δεν είναι τόσο συχνές και θα ξεφύγουμε από τα όρια του ενημερωτικού ποστ.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!