Παροχετεύσεις & καθετήρες, τα απαραίτητα αξεσουάρ μετά το χειρουργείο
- Πολλές φορές τυχαίνει να ξυπνάνε οι ασθενείς μετά από την επέμβαση ( εξαίρεση: οι καισαρικές που σχεδόν πάντα η ασθενής δεν κοιμάται) και να μας ρωτάνε τι είναι αυτό το σακουλάκι που κρέμεται από το τραύμα ή πότε θα βγει ο καθετήρας και τα συναφή. Για αυτό με το παρόν τεχνικό μας άρθρο θα αναλύσουμε το γιατί αυτά τα “σακουλάκια” είναι τόσο σημαντικά.
- Όσον αφορά τον ουροκαθετήρα ( folley στην ιατρική γλώσσα) η σημασία του στα γυναικολογικά χειρουργεία είναι πολύ μεγάλη για τους εξής λόγους:
- Πρώτον όταν απαιτείται αρκετή ώρα για την πραγματοποίηση της επέμβασης οι νεφροί δε σταματούν να δουλεύουν με συνέπεια η ουροδόχος κύστη να γεμίζει με ούρα και κάποια στιγμή η γυναίκα να νιώσει ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Η επίδραση των φαρμάκων της αναισθησίας όμως δε φεύγει τόσο γρήγορα και αυτό από μόνο του καθιστά την κινητοποίηση της ασθενούς δύσκολη, γι’ αυτό και επιβάλλεται η χρήση του καθετήρα.
- Δεύτερον επειδή εμείς οι γυναικολόγοι έχουμε ως πεδίο εργασίας τη μικρή πύελο, δηλαδή μήτρα, ωοθήκες κλπ. εκεί δίπλα ακριβώς βρίσκεται και η ουροδόχος κύστη. Εάν αυτή είναι γεμάτη με ούρα τότε και μας δυσκολεύει να δουλέψουμε και ο κίνδυνος τραυματισμού της αυξάνεται. Μια είναι η λύση λοιπόν, περνάμε έναν ουροκαθετήρα.
- Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι ότι βλέποντας κατά το χειρουργείο πόσα ούρα παράγει η ασθενής ( ελέγχουμε τη στάθμη του καθετήρα), τότε καταλαβαίνουμε προσεγγιστικά εάν δουλεύουν καλά οι νεφροί, οπότε αναλόγως μπορούμε π.χ. να ενυδατώσουμε την ασθενή. Οι αναισθησιολόγοι το εκτιμούν πολύ αυτό.
- Το άλλο σημαντικό “λαστιχάκι” που τοποθετούμε στο χειρουργείο είναι η παροχέτευση. Για τους παρακάτω λόγους θεωρείται η παρουσία της εξ’ ίσου σημαντική:
- Όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομα της τοποθετείται εκεί που είναι το τραύμα και βοηθά στο να παροχετευτεί το αίμα. Μετά από μια εγχείρηση όσο καλά και να έχουμε κάνει τη δουλειά μας και όσο και να προσπαθεί ο οργανισμός να κάνει αιμόσταση κάποιες σταγόνες αίμα θα τρέξουν. Έτσι έχοντας την παροχέτευση αποσυμφορούμε το τραύμα και βοηθάμε στο να επουλωθεί.
- Όταν έχουμε κλείσει την τομή δε βλέπουμε πλέον τι γίνεται μέσα. Με την παρουσία της παροχέτευσης λοιπόν έχουμε ένα τρίτο μάτι που βλέπει αδρά τι γίνεται στην περιοχή του τραύματος. Αναλόγως λοιπόν πόσο υγρό βγάζει και τη υφής είναι μπορούμε να καταλάβουμε πως εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία, εάν δηλαδή ματώνει κάποιο αγγείο κλπ.
- Να θυμάστε εν τέλει ότι τα λαστιχάκια και τα σακουλάκια που βλέπετε μετά το χειρουργείο για κάποιο καλό σκοπό είναι εκεί και μόλις έρθει η πλήρης κινητοποίηση της ασθενούς και η κατάλληλη στιγμή τα αφαιρούμε.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!