Μαιευτική

Ο θηλασμός από την πλευρά της μητέρας

  • Ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε νεογέννητου και τα οφέλη του είναι αδιαμφισβήτητα. Τα παιδιά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν συχνά και έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση νόσων όπως π.χ Διαβήτης, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, λευχαιμίες κ.α. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καλύτερο για το νεογνό από το μητρικό γάλα.
  • Στο μεσαίωνα μάλιστα δεν άφηναν τη γυναίκα να θηλάσει άμα δεν είχε βαπτιστεί το παιδί γιατί θεωρούσαν ότι οι αμαρτίες περνάνε μέσα από το μητρικό γάλα! Ευτυχώς ο κόσμος εξελίχτηκε! Τι συμβαίνει όμως στη μαμά; Πως τη βλέπει τη φάση αυτή από τη δικιά της σκοπιά; Ας το αναλύσουμε μαζί…
  • Ο θηλασμός είναι πολύ βασικός και τον συστήνουμε επειδή προστατεύει από διάφορες ασθένειες. (π.χ. Καρκίνος μαστού, Διαβήτης τύπου ΙΙ, επιλόχειος κατάθλιψη)
  • Είναι βασικό για τη γυναίκα να πάρει το χρόνο της για να θηλάσει, σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς stress. Πρέπει να βάλει καλά το μωρό με το στόμα του να εφάπτεται πλήρως στη θηλή για να μπορεί να “τραβήξει” το γάλα.
  • Η θέση στο θηλασμό είναι επίσης βασική. Κάποιες βολεύονται ξαπλωμένες, άλλες καθιστές και οι πιο έμπειρες τα καταφέρνουν όρθιες. Καλό είναι για τη γυναίκα να φοράει λίγα ρούχα και άνετα. Αν πάλι χρειαστεί να φορέσει σουτιέν, τότε όφειλε να διαλέξει τον κατάλληλο στηθόδεσμο θηλασμού.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η μαμά να χρησιμοποιήσει κάποια extra βοηθήματα όπως θήλαστρα ή ηλεκτρικές αντλίες για να “βγάλει” πιο εύκολα το γάλα. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό τότε μπορεί με μασάζ και ζεστές κομπρέσες να επιτύχει κάποιο καλό αποτέλεσμα.
  • Δεν απαγορεύονται συγκεκριμένες τροφές όταν θηλάζει η γυναίκα, οι καταχρήσεις όμως ( τσιγάρα, αλκοόλ, ναρκωτικά) πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οι βλαβερές αυτές ουσίες είναι επιζήμιες για το παιδί.
  • Το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν δυσκολίες, ειδικά λόγω απειρίας άμα είναι το πρώτο παιδί. Χαρακτηριστικά είναι το πρήξιμο του στήθους τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, το μη επαρκές τράβηγμα γάλακτος από το παιδί και σπανιότερα το “μπλοκάρισμα” της ροής του γάλακτος με πιθανές σύνοδους λοιμώξεις ( μαστίτιδες, αποστήματα).
  • Όποιο και αν είναι το πρόβλημα μη σας αποθαρρύνει, προσπαθήστε να θηλάσετε όσο μπορείτε. Για κάθε σας πρόβλημα επικοινωνήστε με τις μαίες, τις νοσηλεύτριες και τους ιατρούς. Αυτοί όλοι θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts