Γυναικολογία

To Test Pap με απλά λόγια

  • Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του συμπατριώτη μας πρωτοπόρου ερευνητή Γεώργιου Παπανικολάου που το εφηύρε και με αυτή του την ενέργεια έσωσε τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών παγκοσμίως. Το ήθος του ήταν τόσο μεγάλο που δεν εκμεταλλεύτηκε οικονομικά την πατέντα αλλά την προσέφερε αφιλοκερδώς στην ανθρωπότητα.
  • Το Τεστ Παπ είναι μια φτηνή, γρήγορη και τεχνικά εύκολη εξέταση που ο σκοπός της είναι να ανακαλύψει τυχούσες αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας οι οποίες αν αφεθούν ίσως εξελιχτούν σε καρκίνο.
  • Εκτελείται αρχικά από το γυναικολόγο στην εξεταστική καρέκλα. Kαθώς η γυναίκα ανοίγει τα πόδια ο ιατρός τοποθετεί τον κολποδιαστολέα για να επισκοπήσει τον τράχηλο και λαμβάνει δείγμα με μια σπάτουλα και ένα βουρτσάκι. Εν συνεχεία “στρώνει” τα επιχρίσματα στα πλακάκια και τα στέλνει στον κυτταρολόγο, ο οποίος εξετάζει το υλικό κάτω από το φακό του μικροσκοπίου, για να δώσει το τελικό του πόρισμα.
  • Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται ήρθαν και νεότερες μέθοδοι για το test Pap. Οι σύγχρονες αυτές τεχνικές αποτελούν αντικείμενο συζήτησης ( και ενίοτε διαφωνίας) μεταξύ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών για το πως πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Πρώτα απ’ όλα είναι το thin prep, που μοιάζει με το κλασικό Παπ στον τρόπο συλλογής του, αλλά διαφέρει στο ότι τα κύτταρα συλλέγονται σε μπουκαλάκι με υγρό και όχι σε πλακάκια. Θεωρητικά πλεονεκτεί στο ότι δε “χάνεται υλικό όταν στρώνουμε το δείγμα”.
  2. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίστηκε και ο μοριακός έλεγχος, όπου δε ψάχνουμε στα επιχρίσματα για αλλαγές στα κύτταρα, αλλά απευθείας για το γεννητικό υλικό του ιού HPV, ο οποίος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτές.
  • Σε γενικές γραμμές εάν το Τεστ Παπ είναι φυσιολογικό, τότε μια φορά το χρόνο αρκεί η επανάληψη του στο πλαίσιο της “καθιερωμένης” επίσκεψης στο γυναικολόγο. Επί παθολογικού αποτελέσματος ο ιατρός σας θα προβεί σε συχνότερους ελέγχους αλλά και σε περεταίρω εξετάσεις, όπως π.χ. έλεγχος ΗPV DNA και κολποσκόπηση.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts