Γυναικολογία

Χειρουργείο…τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει για ιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς;

  • Σε κάποιους η λέξη δημιουργεί φόβο, σε άλλους παράξενα συναισθήματα ενώ μερικοί εμφορούνται από την έκκριση αδρεναλίνης που νιώθουν γι’ αυτό. Ας ξεκαθαρίσουμε μαζί μερικά βασικά πράγματα.
  • Στην αίθουσα του χειρουργείου πραγματοποιούνται επεμβάσεις συνήθως σε ΑΣΗΠΤΟ περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν όποιος μπαίνει εκεί μέσα πρέπει να φοράει ειδική στολή, μάσκα, σκουφί και ποδονάρια.
  • Η έναρξη του χειρουργείου ξεκινάει με το λεγόμενο στήσιμο του ασθενούς, δηλ. τη μεταφορά του εκεί συνήθως με το φορείο και εν συνεχεία στην τοποθέτηση του στην ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ για να χειρουργηθεί. Εάν αυτό το βήμα δε γίνει σωστά τότε μπορεί να έχουμε επιπλοκές ( κυρίως κακώσεις νεύρων και συνοδός πόνος μετά την επέμβαση).
  • Εν συνεχεία γίνεται η αναισθησία, η οποία είναι είτε ολική ( ο ασθενής κοιμάται συνήθως διασωληνωμένος), είτε ραχιαία/ επισκληρίδια όπως π.χ. στις περισσότερες καισαρικές τομές ( η ασθενής δέχεται ένα τσίμπημα στην πλάτη για να «παραλύσει προσωρινά και να μη νιώθει πόνο») είτε τοπική/ περιοχική ( π.χ. σε ένα χειρουργείο στο χέρι).
  • Ακολουθεί η χειρουργική πράξη, αυτό δηλαδή που όλοι έχουμε στο μυαλό μας σα χειρουργείο. Αναλόγως την ειδικότητα έχουμε τις επεμβάσεις, εμείς ως γυναικολόγοι εκτελούμε π.χ. καισαρικές τομές, υστερεκτομές ( αφαίρεση μήτρας), ωοθηκεκτομές και ενίοτε χειρουργεία μαστού. Η προσπέλαση, το πως δηλαδή θα ανοίξουμε τους ιστούς για να εκτελέσουμε την ιατρική πράξη που θέλουμε διαφέρει σε κάθε ειδικότητα. Η πιο συνήθης σε μας είναι η κοιλιακή ( τομή στην κοιλιά) αλλά υπάρχει και η κολπική ( τομή μέσα από τον κόλπο της γυναίκας).
  • Όταν τελειώσει ο χειρουργός ακολουθούνται ανάστροφα τα βήματα 2 & 1. Τελειώνει η αναισθησία ( πολύ σημαντικό βήμα για τους αναισθησιολόγους) και ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης και ακολούθως στην κλίνη του ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
  • ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ σε ένα χειρουργείο είναι η ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ, ο λόγος δηλαδή που το εκτελούμε. Αυτός προκύπτει από το συνδυασμό των συμπτωμάτων του ασθενούς και από τη θεωρητική κατάρτιση και κλινική εμπειρία του ιατρού.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts