Ή αλλιώς πως θα βρείτε την καλύτερη δυνατή χρονική περίοδο για να μείνετε έγκυος
Πρώτα απ’ όλα ας δούμε λίγο πως δουλεύει το σύστημα:
- Μετά την περίοδο αυξάνονται οι ορμόνες από τον εγκέφαλο (FSH,LH) οι οποίες διεγείρουν την ωοθήκη να φτιάξει ένα ωοθηλάκιο (πρωτογενές) που με τη σειρά του εκκρίνει οιστραδιόλη για να κάνει τον κόλπο και τη μήτρα φιλικά στο σπέρμα.
- Όταν γίνει στα μέσα του κύκλου ωορηξία, τότε βγαίνει ένα ωάριο απ’ αυτό το ωοθηλάκιο ώστε να γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Ένα ωάριο επιβιώνει μόνο του περίπου 24 ώρες ενώ τα σπερματοζωάρια ζουν μετά την εκσπερμάτωση περίπου 5 μέρες. Επομένως μιλάμε για ένα «παράθυρο γονιμότητας» πάνω κάτω 5-6 μέρες εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει.
- Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι δεν είναι η γυναίκα σ’ όλες τις μέρες «γόνιμη», αλλά μόνο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της ωορηξίας της. Οι 2 maximum γόνιμες μέρες είναι η μέρα της ωορηξίας και η προηγούμενη.
Υπάρχουν λοιπόν οι εξής τρόποι για να δείτε αν έχετε ωορηξία:
- Τεστ Ωορηξίας: Έχει βρεθεί ότι η ορμόνη η οποία ανιχνεύεται στο αίμα 24-36 ώρες πριν την ωορηξία είναι η LH ( ωχρινοτρόπος). Το κιτ αυτό ανιχνεύει στα πρωινά ούρα την παραπάνω ορμόνη και άμα βγει ΟΚ τότε σημαίνει ότι έχετε ωορηξία.
- Μέτρηση θερμοκρασίας: Μετά την ωορηξία κανονικά η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει κατά 0.5-1 βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μετράτε κάθε μέρα τη θερμοκρασία σας.
- Καταγραφή ημερών: Πρέπει να έχετε ένα ημερολόγιο και να μετράτε τις μέρες απ’ τη μια περίοδο στην άλλη. Στην πράξη είναι εφαρμόσιμο για εντελώς σταθερούς κύκλους.
- Γυναικολογικός έλεγχος: Ο ιατρός σας μετρά με τον υπέρηχο το μέγεθος του ωοθηλακίου και το πάχος του ενδομητρίου σας. (δύσκολο, γιατί προϋποθέτει συνεχείς επισκέψεις στο γυναικολόγο)
- Από τις παραπάνω μεθόδους το test ωορηξίας είναι η πιο εύκολη, βατή και απλή λύση, επειδή γενικά οι κύκλοι δεν είναι πάντα σταθεροί και όλο και κάποια μέτρηση μπορεί να ξεφύγει.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!