- Όπως καταλαβαίνουμε και από την ετυμολογία της λέξης είναι ο έλεγχος στον οποίο πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής πριν τη διενέργεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Αναλόγως του είδους, του βαθμού δυσκολίας του χειρουργείου και της γενικότερης υγείας του ασθενούς τροποποιείται και ο έλεγχος περιλαμβάνοντας πληθώρα κλινικών, εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:
- Εξετάσεις αίματος: Τα standard είναι γενική αίματος, έλεγχος πήξης και βιοχημικών παραμέτρων για ηλεκτρολύτες, νεφρική και ηπατική λειτουργία. Από εκεί και πέρα αν ο χειρουργός ή ο αναισθησιολόγος το κρίνει απαραίτητο τότε ελέγχουμε περεταίρω τον ασθενή ( π.χ. εξετάσεις θυρεοειδούς, επίπεδα αντιπηκτικών φαρμάκων, δείκτες σηψαιμίας κλπ.)
- Διασταύρωση για αίμα προς μετάγγιση: Αν το χειρουργείο είναι βαρύ και υπάρχει η περίπτωση να χαθεί αίμα ( π.χ. διαταραχές του πλακούντα, προδρομικά αγγεία, ογκολογικές επεμβάσεις κ.α.) τότε σε συνεργασία με την αιμοδοσία “καβατζάρουμε” μερικές φιάλες αίματος ( ή και πλάσματος). Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αν κριθεί σκόπιμο πρέπει να μεταγγίσουμε γρήγορα παράλληλα με τους χειρουργικούς χειρισμούς.
- Καρδιολογικός έλεγχος: Η εκτίμηση από συνάδελφο καρδιολόγο είναι πολύ χρήσιμη και τις περισσότερες φορές απαραίτητη. Ο λόγος είναι απλός, το χειρουργείο με τις πιθανές επιπλοκές του είναι μεγάλο stress για την καρδιά και αυτή πρέπει να βγει από τη δοκιμασία αλώβητη. Συνήθως εκτελούμε ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς.
- Ακτινογραφία θώρακα: Ακόμη μια κλασική εξέταση του προεγχειρητικού ελέγχου καθώς ο ασθενής πρέπει συνήθως να διασωληνωθεί και να “αεριστεί τεχνητά” από τον αναισθησιολόγο. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πνεύμονες του είναι λειτουργικοί και σε άρτια κατάσταση.
- Extra εξετάσεις: Αυτές τις θέλουμε όταν οι παραπάνω δεν είναι αρκετές ή σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις. Συνήθως προσφέρουν παραπάνω πληροφορίες και χρησιμοποιούνται επικουρικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σπιρομέτρηση πνευμόνων εάν δεν επαρκεί η ακτινογραφία θώρακα και το test κοπώσεως εφόσον το κρίνει ο καρδιολόγος απαραίτητο.
- Εν κατακλείδι να τονίσουμε ότι πέρα από τις παραπάνω εξετάσεις που συνεπικουρούν στη σωστή περιεγχειρητική πορεία του ασθενούς δε πρέπει να παραλείπουμε ποτέ το ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ και τη ΣΩΣΤΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ για ένα χειρουργείο!
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!