- Το φυσιολογικό είναι όταν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της να βγάζει γάλα από το στήθος της. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει αυτό το σύμπτωμα χωρίς να είναι μια γυναίκα σε περίοδο θηλασμού;
- Να σημειώσουμε ότι από μόνη της η γαλακτόρροια δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα που μας ωθεί όμως να «ψαχτούμε» μήπως από πίσω κρύβεται μια υποκείμενη νόσος.
- Υπάρχουν κάποιες «φυσιολογικές» ή «αποδεκτές» αιτίες γαλακτόρροιας, όπως π.χ. ο υπερβολικός ερεθισμός του μαστού με το χέρι, η έντονη σεξουαλική επαφή, το αυξημένο stress στην καθημερινή ζωή, η έντονη σωματική άσκηση κ.α.
Ας περάσουμε στις τώρα στις κυριότερες «παθολογικές» αιτίες της γαλακτόρροιας:
- Προλακτίνωμα: Πρόκειται για έναν ΚΑΛΟΗΘΗ όγκο στην υπόφυση ( τμήμα του εγκεφάλου) που εκκρίνει προλακτίνη, μια ορμόνη που ωθεί τον μαστό να παράγει γάλα. Αναλόγως του μεγέθους του ίσως πιέσει το οπτικό νεύρο με συνέπεια διαταραχές όρασης. Η θεραπεία του είναι συνήθως φαρμακευτική ( Dostinex) και αν δεν πετύχει τότε απαιτείται χειρουργείο. Η παρακολούθηση του γίνεται με μαγνητική τομογραφία.
- Φάρμακευτικές παρενέργειες: Η λίστα των φαρμάκων οδηγούν σε γαλακτόρροια είναι μεγάλη, ενδεικτικά αναφέρουμε ψυχοφάρμακα όπως το Haldol, αντιεμετικά όπως το Primperan, καρδιαγγειακά όπως το Isoptin αλλά και τα οπιοειδή ( Μορφίνη, Ηρωίνη) και το πολύ αλκοόλ!
- Υποθυρεοειδισμός: Η υπολειτουργία αυτού του σημαντικού αδένα του μεταβολισμού μας απορρυθμίζει συν τις άλλοις και τους μαστούς με συνέπεια τη γαλακτόρροια.
- Σε κάθε περίπτωση εάν η γυναίκα εμφανίσει γαλακτόρροια απαιτείται έλεγχος της προλακτίνης στο αίμα. Από το ιστορικό μπορούμε συνήθως να υποπτευθούμε μια από τις παραπάνω αιτίες. Με τις ανάλογες απεικονιστικές μεθόδους μπορούμε να βρούμε τυχόντες όγκους, ενώ σημαντική είναι η συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!