- Για το τι είναι η εμμηνόπαυση σας παραπέμπουμε στο ομώνυμο άρθρο μας “κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση”. Σε αυτό το ποστ θα αναφερθούμε στο τι πρέπει να προσέχουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες όπως και στις κυριότερες εξετάσεις που οφείλουν να εκτελούν.
- Πλήρης γυναικολογικός έλεγχος: Γίνεται σε ετήσια τουλάχιστο βάση και περιλαμβάνει την οπτική και δακτυλική κολπική εξέταση, το Τεστ Παπ και τον υπέρηχο. Είναι σημαντικός γιατί μπορεί να αποκλείσει παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ. καρκίνο του τραχήλου, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών.
- Μαστογραφία και υπέρηχος μαστών: Επίσης πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και η σημασία του είναι μεγάλη για την πρόληψη και την πιθανή διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους. Υπεύθυνος για την εκτέλεση του είναι ο ακτινολόγος κατόπιν συνεννοήσεως με το γυναικολόγο ( παραπεμπτικό).
- Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Συστήνεται να εκτελείται κάθε χρόνο και είναι μέγιστης σημασίας καθώς μας επιτρέπει να διαγνώσουμε μια πιθανή οστεοπενία / οστεοπόρωση και να δώσουμε τα ανάλογα σκευάσματα ( βιτ. D, ασβέστιο, φάρμακα) για να τις αντιμετωπίσουμε. Ισχύουν ακριβώς τα παραπάνω για το ρόλο του ακτινολόγου.
- Εξετάσεις αίματος: Μια φορά το χρόνο δε βλάπτει να ελέγχουν οι γυναίκες τους βιοχημικούς δείκτες, τη γενική αίματος και τα συναφή με σκοπό να βρεθούν πιθανές αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαταραχές της χοληστερίνης που συμβαίνουν όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αγγείων για θρομβοεμβολική νόσο.
- Καρδιολογικός έλεγχος: Καθότι η καρδιοπροστατευτική δράση των οιστρογόνων εκλείπει πλέον στην εμμηνόπαυση αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να υπάρχει τακτικός έλεγχος από πλευράς του καρδιολόγου ( καρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς κλπ.). Αυτός θα καθορίσει επίσης και τα διαστήματα μεταξύ των ελέγχων.
- Λοιπές εξετάσεις όπως π.χ. επίσκεψη στον οφθαλμίατρο λόγω της μετεμμηνοπαυσιακής οφθαλμικής ξηρότητας και των συνοδών προβλημάτων της ή στον νευρολόγο σε περίπτωση υποψίας αρχόμενης άνοιας ( π.χ. Alzheimer) συστήνονται να γίνονται όταν πρέπει.
- Όπως καταλαβαίνουμε πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις και οι αντίστοιχες προληπτικές ιατρικές πράξεις έχουν να κάνουν με το συνδυασμό εμμηνόπαυσης και αύξησης της ηλικίας μιας γυναίκας, κάτι το οποίο σε τελική ανάλυση είναι απόλυτα λογικό.
- Συμπερασματικά να θυμάστε ότι οφείλετε να αποδεχτείτε την αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας ( και στον ψυχικό σας κόσμο) κατά την εμμηνόπαυση και να μην παραμελείτε τους τακτικούς ελέγχους στους ιατρούς.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!