Γυναικολογία

Κολπίτιδα, τι γνωρίζετε για αυτή;

  • Τι είναι η Κολπίτιδα; Πρόκειται για τη φλεγμονή του κόλπου και είναι ένα πολύ συχνό αίτιο επίσκεψης των γυναικών στο γυναικολόγο τους.
  • Γιατί έχει ο κόλπος βακτήρια (φυσιολογική χλωρίδα); Μέσω των φυσιολογικών βακτηρίων Döderlein προστατεύεται ο οργανισμός από την υπερανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο και συνεπώς από την κολπίτιδα.
  • Που οφείλεται η κολπίτιδα; Συνήθως στη λοίμωξη από διάφορους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια ( π.χ. Gardnerella vaginalis) ή μύκητες ( π.χ. Candida albicans) ενώ στην εμμηνόπαυση παρατηρείται κολπίτιδα από ατροφία.
  • Τι συμπτώματα έχει η Κολπίτιδα; Τα συχνότερα είναι ο κνησμός και το κάψιμο στην περιοχή του αιδοίου. Επίσης συχνά συνυπάρχουν αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τον παθογόνο μικροοργανισμό που προκαλεί την κολπίτιδα ( π.χ. άσπρες και άοσμες στη μυκητιασική, γκρι ή πρασινωπές με οσμή ψαριού στη βακτηριακή)
  • Τι να προσέξω εάν εμφανίζω συχνά κολπίτιδες; Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσέχοντας τη διατροφή σας, προσπαθήστε να μειώσετε το stress, αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα και μεριμνήστε για καλές συνθήκες υγιεινής στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Πως θεραπεύεται η κολπίτιδα; Η επίσκεψη στο γυναικολόγο επιβάλλεται, έτσι ώστε αυτός με την κλινική γνώση και την εμπειρία του να συστήνει την κατάλληλη θεραπεία ( π.χ. αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά αναλόγως τον μικροοργανισμό ή οιστρογόνα σε περίπτωση ατροφικής κολπίτιδας). Κάποιες φορές εάν η εμπειρική θεραπεία αποτύχει, τότε απαιτείται λήψη καλλιέργειας και συνεργασία με το Μικροβιολόγο.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts