Γυναικολογία

Τι είναι η δυσμηνόρροια

  • Σε απλή γλώσσα είναι ο έντονος πόνος που νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εντάξει ΟΚ, όλες οι γυναίκες πονάνε λιγότερο ή περισσότερο όταν έχουν την καταμήνια αιμορραγία τους, αλλά στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας ο πόνος είναι ανυπόφορος ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΗ ΛΗΨΗ ΠΑΥΣΙΠΟΝΩΝ.
  • Κάποιες φορές συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, κούραση, πονοκέφαλος, νευρικότητα, πρήξιμο στην κοιλιά, εμετοί και διάρροιες αλλά ίσως και μεταβολές του συναισθήματος.
  • Τα αίτια της μπορεί να είναι π.χ. μια υποκείμενη νόσος όπως η ενδομητρίωση/αδενομύωση, τα ινωμυώματα, η χρόνια πυελική φλεγμονή κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Υπάρχει όμως και η πρωτοπαθής που είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που να την προκαλεί. Ο διαχωρισμός της πάθησης έχει σημασία γιατί αλλάζει το θεραπευτικό πλάνο μας.
  • Για τη διάγνωση της απαιτείται λήψη ιστορικού καθώς συχνά πάσχουν και άλλα μέλη της οικογένειας. Αν συνδυάζεται και με άλλα ενοχλήματα όπως δυσπαρεύνια (=πόνος στο σεξ), δυσουρία, δυσχεσία κλπ τότε μάλλον είναι δευτεροπαθής και οφείλεται σε ενδομητρίωση. Ο υπέρηχος παίζει μεγάλο ρόλο γιατί μπορούμε να δούμε οργανικά προβλήματα όπως κύστεις ενδομητρίωσης και ινομυώματα.
  • Για τη θεραπεία της σε πρώτη φάση πρέπει να άρουμε τον πόνο. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένα παυσίπονα ( κατηγορία ΜΣΑΦ όπως π.χ. Voltaren, Feldene, Ponstan κ.α.). Εκτός από τα φάρμακα βοηθάει και η θερμοφόρα στην κοιλιά τις μέρες της περιόδου. Σε επόμενο στάδιο μπορούμε να ρυθμίσουμε εξωγενώς τον κύκλο με αντισυλληπτικά ( ή εναλλακτικά με spiral Mirena)
  • Αν όμως έχουμε την υποψία δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας η οποία δεν υφίεται με τις παραπάνω μεθόδους τότε καλό είναι να εκτελούμε μια λαπαροσκόπηση για να ελέγξουμε τυχόν εστίες ή/και κύστες ενδομητρίωσης ( το πλέον κλασικό πρόβλημα).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!