Γυναικολογία

Τι γνωρίζετε για την κολποσκόπηση;

  • Όπως λέει και το όνομα της είναι η επισκόπηση του κόλπου με ένα ειδικό όργανο που φέρει μεγεθυντικό φακό ( το κολποσκόπιο). Στην πραγματικότητα εκτός από τον κόλπο εξετάζουμε και το αιδοίο όπως και τον τράχηλο της μήτρας.
  • Την εξέταση την κάνουμε συνήθως όταν έχουμε ένα παθολογικό Τεστ Παπ. Όταν δηλαδή ο κυτταρολόγος μας πει πως στο επίχρισμα υπάρχουν στον τράχηλο παθολογικά κύτταρα, τότε επιστρατεύουμε τις μεγεθυντικές ικανότητες του κολποσκοπίου για να δούμε τον τράχηλο υπό «zoomάρισμα». Κάποιες άλλες φορές θα την κάνουμε εάν έχουμε ύποπτες αλλοιώσεις στον κόλπο ή στο αιδοίο.
  • Η εξέταση εκτελείται στο γυναικολογικό ιατρείο. Η γυναίκα ξαπλώνει στην εξεταστική καρέκλα (μπουμ) και εμείς τοποθετούμε έναν κολποδιαστολέα με σκοπό να έχουμε τον τράχηλο μπροστά μας. Κάνουμε χρήση ειδικών χρωστικών ( διάλυμα ξυδιού και Lugol) όπως και χρήση ειδικών φίλτρων ( πράσινου χρώματος) με σκοπό να φανούν περιοχές που είναι ύποπτες. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε μια ή περισσότερες βιοψίες και τις στέλνουμε για έλεγχο. Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.
  • Η κολποσκόπηση έχει μεγάλη σημασία στη μοντέρνα γυναικολογία διότι στην ουσία μας επιτρέπει να παρατηρούμε την εξέλιξη των αλλοιώσεων και αναλόγως να προβαίνουμε σε περεταίρω θεραπεία. Με τη βοήθεια της γλιτώνουμε πολλά άσκοπα χειρουργεία, καθώς στο παρελθόν γίνονταν υπερβολικές κωνοειδείς εκτομές στον τράχηλο αφού οι γιατροί δε μπορούσαν να δουν σε μεγέθυνση και να κρίνουν τόσο λεπτομερώς.
  • Μετά από μια κολποσκόπηση να ξέρετε ότι θα υπάρξει κάποια μικρή αιμορραγία επειδή ο τράχηλος της μήτρας είναι αγγειοβριθής. Σπανίως θα απαιτηθεί κάποια επεμβατική μέθοδος αιμόστασης ( π.χ. ράμματα) μιας και συνήθως η πίεση με μια κομπρέσσα είναι αρκετή. Καλό είναι για κάποιο καιρό μετά την εξέταση η γυναίκα να μην έχει σεξουαλικές επαφές.
  • Στα δύσκολα μονοπάτια για τις ζώνες μετάπλασης και τις κατηγορίες αλλοιώσεων δε χρειάζεται να επεκταθούμε, να θυμάστε απλώς ότι ίσως απαιτηθεί χειρουργείο (κωνοειδής εκτομή) ή ίσως χρειαστεί επανάληψη της εξέτασης ανάλογα το περιστατικό. Την απόφαση θα την πάρει ο γυναικολόγος σας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts